full screen background image

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: Ce spun ieșenii despre o posibilă reunire? Iată ce au aflat reporterii Viva FM

Distribuie
Astăzi, 27 martie, se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În acest context, Consilierii Județeni ai Partidul Național Liberal Iaşi au semnat astăzi Declarația de Unire cu Republica Moldova la Consiliul Județean Iași. Consilieri liberali au răspuns, astfel, dorinței de reunire a fraților de peste Prut exprimată prin Proclamația adoptată la Adunarea Centenară de la Chișinău și prin Declarațiile de Unire semnate de peste 120 de localități din Republica Moldova.

De asemenea, reprezentanții mai multor primării din Republica Moldova s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute, la Iași, cu reprezentanții Asociației Comunelor din România și a Congresului Autorităților Locale din Moldova. De asemenea, s-au demarat procedurile pentru înfrățirea a zece comune din România cu alte zece din Republica Moldova.

Reporterii Viva FM le-au cerut părerea ieșenilor despre o posibilă reunire a Basarabiei cu România. Iată ce au aflat aceștia:

Pe de altă parte, Consilierii județeni ai PNL Iași au depus pe 15 martie, la Consiliul Județean Iași o Declarație de Reunire a României cu Republica Moldova pentru a fi adoptată în  ședința de plen ce a avut loc astăzi. Consiliul Județean Iași susține autorităţile locale din Republica Moldova, care demonstrând un ataşament deplin faţă de istoria neamului românesc şi-au exprimat deschis dorinţa de Unire cu România, se arată în Declarația de Unire depusă de consilieri. De asemenea, Consilierii PMP Iași au anunțat, printr-un comunicat de presă, că cer Consiliului Local reunirea României cu Republica Moldova. Pe 14 martie a fost depusă declarația de unire și la Pașcani, la fel cum se va întâmpla în toate localitățile unde PMP are consilieri locali.

Despre semnificația acestei zile a vorbit și Liviu Brătescu, istoric si cercetător la Institutul de Istorie A.D. Xenopol din Iași, într-o intervenție telefonică directă în ediția de astăzi a matinalului Dimineți Animate:

Și la nivel național au fost organizate evenimente dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România și Parlamentul de la Bucureşti a adoptat Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România. Potrivit Declaraţiei, prin organizarea unei şedinţe solemne a Camerelor reunite, în prezenţa unei delegaţii a Parlamentului şi a Guvernului Republicii Moldova, venită de la Chişinău pentru acest eveniment, este sărbătorit „Actul Unirii votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918” şi este celebrat „momentul în care elitele politice din Basarabia şi din Regat au dat curs năzuinţelor”.

Reamintim că, pe 24 ianuarie, la manifestările organizate la Iași de ziua Unirii Principatelor Române, au fost prezente aproximativ 200 de persoane din Republica Moldova, cerând unirea Basarabiei cu România:

Citește și: ZECE COMUNE DIN JUDEȚUL IAȘI DORESC ÎNFRĂȚIREA CU UNELE DIN REPUBLICA MOLDOVA. 

 

 

Alina BATCU

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza