full screen background image

Despre Ziua Mondială a Diabetului la Tonus Plus cu dr. Delia Reurean-Pintilei

Distribuie

Astăzi, 14 noiembrie, este Ziua Mondială a Diabetului, iar în emisiunea Tonus Plus, Elena Gheorghiță a invitat-o pe dr. Delia Reurean-Pintilei, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, care a vorbit despre importanța conștientizării acestei boli, care este o boală cronică. Diabetul nu trece și nu se vindecă, dar poate fi prevenit și controlat. Doar tipul II de diabet este reversibil, atunci când este descoperit la timp. De aceea, invitata de astăzi recomandă testarea periodică a glicemiei din sânge. Dr. Delia Reurean a accentuat faptul că diabetul poate fi identificat prin analiza sângelui venos, nu a celui din capilare. Așadar, nu vă speriați dacă la recoltarea de sânge din deget, de exemplu, valorile glicemiei găsite sunt mai mari decât cele normale. Orice valoare peste 100 a glicemiei e considerată o toleranță anormală la glucoză, dar doar atunci când vorbim de sângele venos.

Invitata noastră a vorbit, de asemenea, despre diferențele dintre diabetul de tip I și cel de tip II. Diabetul gestațional (sau cele care au diabet pre-existent sarcinii) care poate fi transmis de la mamă la bebeluș, este și el o problemă importantă. Ziua Mondială a Diabetului de anul acesta este dedicată femeilor gravide cu diabet. La acestea, diabetul trebuie tratat cu insulină, singurul medicament aprobat la noi în țară pentru femeile însărcinate.

Un alt aspect asupra căruia dr. Delia Reurean a atras atenția a fost consumul de sucuri (chiar și de sucuri naturale). Sucurile au o concentrație mare de zahăr, care nu este benefică nici persoanelor care nu suferă de diabet. Specialistul a recomandat consumarea fructelor în starea lor naturală, care nu declanșează o creștere atât de bruscă a glicemiei precum sucul de fructe. Alte recomandări ale doctorului Delia Reurean pentru prevenirea diabetului (de tip II) au fost o alimentație sănătoasă și practicarea sportului.

Dacă ai pierdut ediția de astăzi a emisiunii Tonus Plus, ascultă aici sfaturile medicului Delia Reurean.

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza