full screen background image

195 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte

Distribuie

Astăzi, 5 mai, se împlinesc 195 de ani de la moartea generalului francez de origine corsicană Napoleon I Bonaparte. Ascensiunea spre putere a lui Napoleon a fost incredibil de rapidă. În timpul Revoluției franceze de la 1789, tânărul locotenent de artilerie s-a remarcat la asediul orașului Toulon și a ajuns căpitan la doar 24 de ani.

După mai puţin de şase ani, înainte de a împlini treizeci de ani, Napoleon va deveni conducătorul indiscutabil al Franţei – poziţie pe care avea să o păstreze timp de peste paisprezece ani. Înfrânt în primul rând la Leipzig (1813) și apoi pe teritoriul Franței în 1814, Napoleon este silit să abdice în favoarea Burbonilor.

Este exilat pe insula italiană Elba, de unde revine după 300 de zile (100 de zile conform altor surse), în 1815, dar este înfrânt decisiv în bătălia de la Waterloo în Belgia (1815), dintre armata napoleoniană și cea a anglo-aliaților și prusacilor. S-a predat englezilor și a fost dus în exil pe insula Sf. Elena. Odinioară cel mai puternic conducător european, Napoleon Bonaparte şi-a sfârşit zilele în exil, pe insula Sf. Elena din Atlanticul de Sud. A murit în 1821, la 52 de ani, convins că era ucis de englezii care îl luaseră prizonier.

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza