full screen background image

A fost adoptată Carta etică a rețelelor sociale la Iași

Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a organizat vineri, 13 iulie 2018, începând cu ora 11:00, în Amfiteatrul II8, workshop-ul cu titlul “Carta etică a rețelelor sociale. Proiectul unei comunități etice on-line”.

Dezbaterea a fost inițiată de Horea Mihai Bădău, lect. univ. dr. la Universitatea din București, profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa și autor al primelor manuale de Social Media și Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011; Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015). La acest eveniment au participat cadre didactice, doctoranzi şi practicieni din domeniul ştiinţelor comunicării.

În cadrul workshop-ului a fost adoptată Carta etică a rețelelor sociale la Iași.

‘’M-am bucurat să găsesc la Iași o atmosferă caldă și deschisă inițiativelor etice în on-line, ceea ce plasează Universitatea Cuza pe un loc fruntaș, în topul universităților românești care au adoptat și pus în practică principiile etice în mediul on-line’’ – Horea Mihai Bădău.

Carta Etică a rețelelor sociale enunță 12 principii și soluții etice, care vizează subiecte intens dezbătute precum hate-speech-ulclickbait-ul sau fenomenul  fake news. Conținutul acesteia se adresează tututor persoanelor care au un cont activ de Social Media, de la profesioniști în domeniul comunicării, până la jurnaliști, influențatori sau simpli utilizatori. Carta Etică Social Media a fost validată la cel mai înalt nivel științific internațional, prin publicarea în ultimul număr al celei mai prestigioase reviste franceze în Științele Comunicării, Revue Francaise des Sciences des Information et de la Communication, în urma unui dublu proces de evaluare din partea comitetului științific al Societății Franceze în Științele Informației și ale Comunicării, cel mai important for științific în domeniu.

Principiile Cartei Etice a rețelelor sociale sunt puse în practică în mediul online de către o comunitate etică a cărei fondator este autorul, Lect. univ. dr Horea Mihai Badău. Comunitatea este formată din 110 persoane, profesori, judecători, avocați, jurnaliști, antreprenori, medici și studenți care susțin Carta Etică în Social Media, schimbând în bine comunicarea on-line și aplicând standardele etice și conduita, nu doar în viața de zi cu zi ci și în mediul virtual.

‘’Adoptarea unui cod de conduită etică în utilizarea rețelelor sociale este un imperativ al vremurilor pe care le trăim. Ne bucurăm că am putut găzdui acest eveniment și că am pus bazele primei comunități etice on-line în capitala culturală a Moldovei’’ – Gheorghe-Ilie Fârte, director al Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice.

Mai multe informații despre Carta etică a rețelelor sociale puteți găsi accesând link-ul: https://horeabadau.ro

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *