full screen background image

Adrian Cioroianu și Mircea Platon – un altfel de dialog al cărților despre România

Distribuie

Pentru această ediție a emisiunii Idei și Efecte, am ales să facem un dialog între două cărți, care par diferite, dar care au același subiect – România. Cele două volume alese sunt: Nu putem evada din istoria noastră, de Adrian Cioroianu (editura Curtea Veche, 2016) și Ce-a mai rămas de apărat, de Mircea Platon (editura Eikon, 2016). Primul volum este o a României povestită degajat, iar cel de-al doilea volum – un cumul de texte critice la adresa omului și societății de astăzi (care se hibridizează, conform autorului).

Dragoș-Andrei Preutescu: Cotidianul, adică timpul trăit în mod direct, este diferit de timpul pe care îl trăiești citind istorie. Mircea Platon este un conservator ce încearcă să găsească mlădițe ale conservatorismului în România de astăzi, iar Adrian Cioroianu este un istoric ce încearcă să găsească mlădițe ale adevărului despre România în diferitele contexte istorice. Te întreb, Corina, ce este necesar și util să ne intereseze mai mult, timpul prezent, trăit, pentru a ne înțelege, sau timpul istoric, întâmplat, pentru a înțelege ce să înțelegem?

Corina Giurgia: Cred că trebuie să ne „scăldăm” în fiecare dintre aceste experiențe și să luăm din ele exact ceea ce ne crește, ne face să înțelegem și să ne admirăm vremurile în care trăim. Cred că fiecare timp are ceva de admirat, fie că ne referim la evenimente sociale, culturale, istorice. Dincolo de asta, cred că timpul prezent, trăit, trebuie să ne umple de speranță, ca să ne țină în viață astfel. Degeaba ne interesează timpul istoric dacă nu avem un simț al timpului prezent, al realității imediate. Mi se pare că Adrian Cioroianu face, într-adevăr, cea mai frumoasă poveste a istoriei României, iar acest lucru mă bucură, pentru că vine ca o alternativă la manualele de istorie, de multe ori prea riguroase sau plicticoase. Orice fel de istorie ar fi, trebuie să fie plină de poveste și emoție. Asta pentru a înțelege mai bine ceea ce se întâmplă.

Nu putem evada din istoria noastră, de Adrian Cioroianu (editura Curtea Veche, 2016)

Ce-a mai rămas de apărat, de Mircea Platon (editura Eikon, 2016)

Fragmente din volume:

Ascultați aici înregistrarea completă a emisiunii:

 

 

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *