full screen background image

AUDIO. 16 monede de aur, tezaur descoperit la Mănăstirea Frumoasa

Distribuie

La Mănăstirea Frumoasa, prin Programul Operațional Regional Axa 5, cu o valoarea de 21 milioane de lei, s-a descoperit un tezaur. Este vorba despre 16 monede de aur, descoperite într-un cimitir din jurul monumentului istoric. Monedele sunt datate din secolul XVI.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași:

Discutăm despre două lucruri. Pe de o parte, despre reabilitarea patrimoniului istoric și cultural, pe fondurile Comisiilor Europene, pe de altă parte, despre valorizarea unui patrimoniu îngropat, a unui tezaur care a putut fi descoperit în momentul de față. Sigur că da, aceste bunuri vor intra în proprietatea statului român, așa cum prevede legea. Noi vom face demersuri, poate rămân (n.r. monedele), să spunem, ca și elemente de expunere, la Muzeul Municipal, la Muzeul Mitropoliei, la Palatul Culturii, să facă parte din patrimoniul cultural și să ne bucurăm de aceste descoperiri.

De asemenea, reabilitarea Mănăstirii Frumoasa continuă, în momentul de față, se lucrează la infrastructura. Reabilitarea monumentului istoric face parte dintr-un proiect care vizează valorificarea potenţialului turistic şi cultural. Conform proiectului tehnic, în urma cutremurelor severe suportate, clădirile mănăstirii prezintă zone în ruină, demolări parţiale, fisuri, crăpături şi alte degradări. Biserica prezintă infilitraţii în zona de nord, afectând pictura interioară. Nici turnul clopotniţă nu se prezintă într-o stare bună, având deteriorate elementele de structură, decoraţia faţadei şi învelitoarea pe suprafeţe mari, iar zidul de incintă prezintă deteriorări ale materialelor structurii.

Alina BATCU

 

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza