full screen background image

AUDIO. A fost lansat oficial proiectul „Centenarul Filmului Românesc”. „Afacerea Est”, primul film din cadrul proiectului

Distribuie

Asociația ARTIS din Iași și Asociația Obștească MIA din Chișinău au lansat astăzi, 3 februarie, la Iași, proiectul „Centenarul Filmului Românesc-100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe.”, acesta concretizându-se printr-o Caravană de film românesc.  Evenimentul de lansare a început la ora 12.00, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, unde a avut loc o conferință de presă-eveniment.

Despre eveniment și ce își propune acesta aflăm chiar de la Andrei Giurgia, manager proiect:

Astfel, proiectul își propune realizarea traseului istoric România-Republica Moldova-Cernăuți printr-o caravană de film românesc. Programul este prevăzut cu 100 de filme selecționate de critici de film, regizori și istorici, care vor fi proiectate publicului în cele 100 de localități selectate din România, Republica Moldova și regiunea Cernăuți: Iași, Chișinău, București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Cluj ș.a. Potrivit organizatorilor, în fiecare localitate va fi prezentă câte o personalitate, un invitat special.

Cele 100 de filme, 85 românești și 15 din Republica Moldova, au fost alese de criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici, iar selecția a fost făcută în așa fel încât să nu se repete, pe cât posibil, nici un regizor.
Cu mai multe detalii vine criticul de film Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinema:

De asemenea, prezent la eveniment, directorul general AGERPRES, Alexandru Giboi, a subliniat faptul că instituția pe care o reprezintă va fi prezentă în cadrul proiectului „Centenarul Filmului Românesc-100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe” cu filmul documentar „Marea Unire: România la 100 de ani” , film ce va fi proiectat pe 22 februarie la București și pe 27 februarie la Chișinău. „Este o promisiune a mea – aceea de a încerca să sprijin acţiunile care aduc plus valoare societăţii. Într-un an în care lipsesc proiecte majore, epice, Agenţia Naţională de Presă susţine un proiect cu adevărat epic, un proiect care are toate ingredientele ce îl vor transforma într-una dintre emblemele acestui an„, a subliniat Alexandru Giboi.

Tot în cadrul conferinței de presă-eveniment, a fost prezentat site-ul evenimentului: 100filme.ro, dar și „Promo-ul Filmului Românesc”. Mai mult decât atât, organizatorii proiectului au menționat faptul că, la finalul proiectului, va fi realizată o carte ce va cuprinde fiecare oprire a Caravanei Centenarului Filmului Românesc, cu mesaje din partea actorilor invitați.
La finalul proiectului vom scoate o carte cu fiecare oraș prin care am trecut. Astfel, vom prezenta faptul istoric, filmul proiectat și ce invitat a participat, bineînțeles și cu mesajul actorului invitat. Aceasta va fi Cartea Centenarului Filmului Românesc.”, a adăugat Andrei Giurgia, manager proiect.

Prezenți la conferința de presă-eveniment au fost: Irina-Margareta Nistor – Ambasador cinema, Igor Cobileanski – Manager proiect Republica Moldova, Andrei Giurgia – Manager proiect România, Alexandru Giboi – Director general AGERPRES, co-organizator proiect, prof. univ. dr. Daniel Șandru – Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul PMI, organizator, Radu Botez – Viceprimarul Municipiului Iași, organizator, Constantin Pușcașu – Actor ieșean în filmul Afacerea Est, Daniel Busuioc – Actor ieșean în filmul Afacerea Est, prof. univ. dr. Doru Tompea – Universitatea „Petre Andrei” Iași și Andrei Apreotesei – Managerul Ateneului din Iași, organizator proiect.

Primul film din seria Caravanei Centenarului Filmului Românesc

În continuarea lansării, de la ora 16.00, a fost proiectat, la Cinema Ateneu, filmul „Afacerea Est”, care este primul film din seria Caravanei Centenarului Filmului Românesc. La proiecție au fost prezenți: criticul de film Irina Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski și actorii din film: Constantin Pușcașu și Daniel Busuioc.
Igor Cobileanski, Manager proiect Republica Moldova și regizorul filmului „Afacerea Est”:

Proiectul „Centenarul Filmului Românesc” este desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Alina BATCU

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza