full screen background image

AUDIO. A început a XIV-a ediție a „Festivalului Mărțișorului”

Primăria Municipiului Iași și Asociația Meșterilor Populari din Moldova organizează, până pe 4 martie, cea de-a XIV-a ediție a „Festivalului Mărțișorului”. În acest an, 25 de meșteri și creatori populari din România și din Republica Moldova vor aduce la Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, mărțișoare tradiționale.

Marcel Lutic, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova:

„Am pus această a XIV-a ediție a „Festivalului Mărțișorului” în contextul în care, pe 6 decembrie 2017, UNESCO a inclus acest mărțișor, la inițiativa a patru state din Estul Europei, în lista reprezentativă a Patrimoniului Material al Umanității. În acest context, socotim că a continua „Festivalul Mărțișorului” de la Iași este o datorie pentru noi ca români, o datorie de a păstra și a duce mai departe, chiar și în condițiile Modernității, acest vechi obicei. Vor participa circa 25 de meșteri din România și Republica Moldova și vor prezenta mărțișoare în spirit tradițional, dar și mărțișoare tradiționale, autentice. Fiindcă suntem în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, am insistat ca meșterii să prezinte ceea ce era, să spun, mai marginal în tradiția românească, mărțișorul în trei culori. Astfel, să nu fie surprins publicul când va vedea mai multe mărțișoare în trei culori decât altădată. Este un mic omagiu pe care meșterii populari îl aduc Marii Uniri.”, a declarat Marcel Lutic, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova.

Tema de anul acesta este „Cine poartă mărțișoare,/ Nu mai e pârlit de soare!”. Se vor implica în acest proiect și preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 Iași.

Alina BATCU

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *