full screen background image

AUDIO. Au început Sărbătorile Iașului. Detalii despre Sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva și restricțiile de circulație din această perioadă

Distribuie

A XXVII-a ediție a Sărbătorilor Iașului a început marți, 9 octombrie și se încheie luni, 15 octombrie, cu un concert susținut de Holograf, Compact, Bună seara, prieteni!, Nicoleta Nucă și Delia, precum și focuri de artificii la Palatul Culturii.

Ajunse la cea de-a XXVII-a ediție, Sărbătorile Iașului reprezintă unul dintre cele mai emoționante și mai așteptate evenimente ale toamnei. Dar Sărbătorile din acest an au căpătat o semnificație deosebită. Ele au loc la 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-o singură Țară. Și sunt cu atât mai deosebite cu cât i-a fost dat Iașului să joace un rol decisiv în această unire. Iată de ce în acest an am numit seria de evenimente și Sărbătorile Centenarului. Vreau să mulțumesc public zecilor de mii de pelerini și turiști care în aceste zile vin la Iași și să îi asigur că, la fel ca de obicei, vom fi gazde civilizate și primitoare! În acest spirit al ospitalității și reculegerii în cea de mare sărbătoare creștină, fac apel la toți ieșenii să fie gazde bune, să răbdăm disconfortul normal generat de aglomerație și de trafic, să ne gândim la beneficiile enorme de imagine pe care le are Iașul în aceste zile, când atenția întregii țări este îndreptată asupra noastră, și să conștientizăm șansa pe care orașul nostru o are de a găzdui moaștele Ocrotitoarei Moldovei și cel mai mare pelerinaj din țară!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În ceea ce privește evenimentele laice organizate de Primăria Municipiului Iași și partenerii instituționali, Târgul de Toamnă are loc în perioada 10 – 16 octombrie, iar Parcul de Distracții va fi situat la Ștrandul Municipal din zona Cicoarei.  Pe 11, 12 și 13 octombrie, de la ora 17.00, vor avea loc spectacole de muzică populară în cartierele Tătărași, Nicolina și Alexandru cel Bun. Seara Valorilor va fi organizată pe 14 octombrie la Primăria Municipiului Iași.

Cu detalii vine Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași:

Ca în fiecare an, Sărbătorile Iașului includ o serie de târguri și manifestări tradiționale reunite sub genericul Târgul de Toamnă:
– Hala Centrală: 28 producători și comercianți de căciuli de blană și haine de blană / piele;
– Esplanada C. Negri: 37 producători și comercianți de căciuli de blană și haine de blană / piele;
– Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – zona Casei Pătrate – Biserica Trei Ierarhi: 25 căsuțe (8 comercianți cu produse alimentare (4 – vin și patiserie,1 – produse lactate, 1 – pește,1 – miere, 1 – dulciuri de casă), 17 comercianți cu artizanat și handmade (2 – marochinărie, 4 – artizanat, 3 – handmade, 4 – obiecte de cult, 3 – căciuli și papuci de blană, 1 – ii);
– Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – zona Primăriei Municipiului Iași: 12 căsuțe (1 punct de informare, 5 comercianți cu produse alimentare(1 – produse apicole, 2 – patiserie,1 – fructe,1 – produse naturiste), 6 comercianți (3 – artizanat, 2 – ii,1 – marochinărie);
– Piața Unirii: 19 căsuțe (6 comercianți cu produse alimentare (2 – dulciuri de casă, 1 – patiserie, 2 – produse lactate,1 – produse din carne), 13 comercianți (1 – ouă încondeiate și port tradițional,1 – marochinărie,11 – artizanat);

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Manifestările religioase au început joi, 11 octombrie, la ora 6.3, cu o procesiune cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva. Mâine, 12 octombrie, are loc Pelerinajul „Calea Sfinților”, iar a doua zi, sâmbătă, se sfințește Biserica „Sf. Iulian din Tars”, din Campusul Tudor Vladimirescu. Duminică, 14 octombrie, credincioșii sunt invitați la Hramul Sf. Cuvioase Parascheva, urmată de Masa Pelerinilor.

Miercuri, 10 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a transmis mesajul Sfinției Sale la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de anul acesta:

Sfânta Parascheva a fost scoasă în joi dimineață din Catedrala Mitropolitană şi aşezată pe baldachinul amenajat pe platoul din curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan după ce, la ora 06.30, a avut loc un scurt pelerinaj în jurul clădirii principale a Mitropoliei.

La ora 08.00, aproximativ 8.000 de pelerini stăteau la coadă, majoritatea fiind cei veniţi de la Voluntari cu autocarele, coada întinzându-se până la stâlpul 44, scrie Ziarul de Iași.

Restricții și modificări în circulație rutieră:

Pentru desfășurarea manifestărilor incluse în Sărbătorile Iașului 2018, Comisia de Circulație a Municipiului Iași a decis restricționarea / închiderea circulației auto pe următoarele artere:
1) Miercuri, 10 octombrie, ora 24.00 – luni, 15 octombrie, ora 24.00: se interzice parcarea pe o bandă de circulație, în funcție de necesități, pe Splai Bahlui – Mal Stâng (tronsonul cuprins între Podu Roș și str. Ipsilanti), precum și pe Splai Bahlui – Mal Drept (tronsonul cuprins între Podul Cantemir și Podu Roș), pentru rezervare parcare autocare.
2) Miercuri, 10 octombrie, ora 24.00 – luni, 15 octombrie, ora 24.00: se va închide circulația rutieră, în funcţie de necesităţi, pe străzile Col. Langa, G. M. Cantacuzino, Iordachi Lozonschi (Cloşca), Sf. Petru Movilă, stradela Uzinei, străzile Morilor și Al. Ipsilanti, pentru traseul pelerinilor.
3) Vineri, 12 octombrie, între orele 19.00 și 20.30: se restricționează / închide circulația rutieră, funcție de necesități, pe următorul traseu: str. I. C. Brătianu, str. Cuza Vodă, str. Armeană, str. C. Negri, pentru Pelerinajul „Calea Sfinților”.
4) Vineri, 12 octombrie, ora 8.00 – sâmbătă, 13 octombrie, ora 24.00: se închide circulația rutieră, în funcție de necesități, în Campusul Tudor Vladimirescu, pe str. Prof. D. Atanasiu, pe lângă T11, și pe str. Prof. V. Alexa, tronsonul cuprins între T9 și Iulius Mall, pentru Sfințirea Bisericii „Sf. Iulian din Tars”.
5) Sâmbătă, 13 octombrie, ora 8.00 – marți, 16 octombrie, ora 24.00: se închide circulația auto, în funcție de necesități, pe aleea din fața Palatului Culturii, între liniile de tramvai și str. Anastasie Panu, în vederea montării scenei și susținerii super concertului cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2018.
6) Luni, 15 octombrie, între orele 07.00 și 24.00: se închide accesul în parcarea din fața Palatului Culturii în vederea amplasării bateriilor de artificii.
7) Luni, 15 octombrie, între orele 15.00 și 24.00: se închide circulația rutieră pe str. Palat şi str. A. Panu, în funcţie de necesități, cu excepția aleii cu linii de tramvai din fața Palatului Culturii, care se închide în intervalul orar 18.00 – 24.00 pentru super concertul din cadrul Sărbătorilor Iașului.

Poliţia Municipiului Iaşi – Biroul Rutier şi Poliţia Locală Iasi vor lua deciziile privind restricţionarea / închiderea circulaţiei rutiere în diferite zone, în funcție de necesități, pentru buna desfăşurare a evenimentelor organizate în cadrul Sărbătorilor Iaşului.

Alina BATCU

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza