full screen background image

AUDIO. BaSS 2018: Prof. Patrick Hescot „O bună sănătate orală înseamnă posibilitatea de a transmite emoții prin expresii faciale”

Distribuie

În perioada 10-12 mai, s-a  desfășurat la Iași a 23-a ediție a Congresului Societății Balcanice de Stomatologie (BaSS), în cadrul căruia au fost prezenți lideri de opinie mondiali în domeniul medicinei și medicinei dentare. Ediția aceasta a numărat  peste 700 de participanţi din peste 20 ţări, care au susţinut  500 de lucrări ştiinţifice. Evenimentele s-au derulat simultan în cele cinci săli de conferinţă ale Palas Congress Hall.

De asemenea, vineri, 11 mai, începând cu ora 14.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, a avut loc întâlnirea reprezentanților organizațiilor BASS-FDI-ARO-ERO-ADEE, având ca titlu de dezbatere „Politici Mondiale de Sănătate în Medicina Dentară”. În cadrul întâlnirii au fost propuse direcții și strategii de lucru în vederea îmbunătățirii nivelului de sănătate orală și generală. Astfel, au fost dezbătute politici de sănătate privind internaționalizarea practicii medicale stomatologice.

 „Ne onorează foarte mult prezența dumneavoastră aici și îi adorez această oportunitate organizatorului acestui congres, prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași. Astfel de congrese  punctează  imaginea Iașului pe harta Europei și a lumii. Aceasta este calea de dezvoltare, calea spre viitor”, a declarat primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.
FDI,  respectiv ADEE (Asociaţia Dentară Europeană pentru Educaţie) a fost reprezentată la Iaşi la cel mai înalt nivel prin participarea unor lideri mondiali de opinie în domeniul stomatologiei: FDI Councilor Prof Nikolai Sharkov, Past President Patrik Hescot, President ERO- Anna Lella, Director for African Region of FDI-Prof Koffi Yolande, President BaSS-Prof. Argirios Pissiotis, ADEE-Quality and Education Comitee-Prof. Rui Amaral Mendes.
În cadrul evenimentului, Past President Patrik Hescot, a subliniat faptul că medicina dentară și sănătatea orală trebuie să fie aceeași peste tot în lume și că, de aceea, s-a realizat o definiție unică pentru sănătatea bucală:
De-a lungul istoriei, igiena dentară se concentra în general doar pe dentiție și pe gură. În prezent, ne dorim să dezvoltăm conceptele de igienă generală și de stare de bine. Cel mai important este să înțelegem ce înseamnă igienă orală, o bună igienă orală. Noi lucrăm la nivel mondial și ne dorim ca toți să avem aceeași definiție pentru o bună sănătate orală. Așadar, o bună sănătate orală include: abilitatea de a vorbi, de a zâmbi, de a mirosi, de a gusta și de a atinge, de a mesteca și de a înghiți.  De asemenea, aceasta mai înseamnă și posibilitatea de a transmite emoții prin expresii faciale cu încredere și fără durere.”
Definiția este publicată aici și este tradusă în mai multe limbi. Reprezentanții FDI prezenți la dezbaterea de vineri din Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași au subliniat faptul că este important ca această definiție să fie tradusă și în limba română.
 Alina BATCU
Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza