full screen background image

AUDIO. Consilierii locali au aprobat astăzi, în ședință extraordinară, 13 proiecte de hotărâre

Astăzi, 21 martie, de la ora 10:00, în Sala Mare a Palatului Roznovanu a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Iași. Astfel, s-au dezbătut și aprobat 13 proiecte de hotărâre. Consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și a Devizului General pentru proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare cinematograf Dacia”. Potrivit primarului Mihai Chirica, clădirea va fi schimbată în totalitate.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași:

„Cinematograful Dacia, o construcție culturală de dinainte de 1990, cu o sală de spectacol de circa 400 de locuri, dedicată în special spectacolelor pentru copii. Clădirea a intrat într-un program de refuncționalizare, în special, prin extinderea zonei de scenă și, desigur, prin modernizarea în totalitate a sălii de spectacol și a aparaturii de difuzare. Sala va avea o scenă dublă ca suprafață, ceea ce va permite expunerea de programe de spectacol de toate tipurile. Va avea în jur de 400 de locuri, va permite inclusiv difuzarea de filme și va fi dedicată în special activităților pentru copii. Aici, vrem să înființăm, sub statutul de „Ateneul Copiilor”, cea mai importantă sală de spectacol în care ei, prin intermediul școlilor, a Palatului Copiilor şi a altor cercuri artistice, să poată să-şi expună actul artistic. Se schimbă în totalitate din punct de vedere al aspectului funcţional, se supraînalţă pe partea de scenă şi, desigur, îi îmbunătăţim şi aspectul vizual

Începând cu anul 2017, Primăria Municipiului Iași a preluat în administrare mai multe cinematografe, printre care și Cinema Dacia, construit în perioada 1984-1987. Prin intermediul proiectului se propune amenajarea unor spații pentru recuzită și pentru actori, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii pentru a respecta standardele și cerințele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislația și normativele în vigoare.

Valoarea totală a proiectului este de 11.019.143,63 lei inclusiv TVA.

Grădinițe noi

Printre proiectele aprobate astăzi, se remarcă și cele legate de construirea a două noi grădinițe, cu fonduri europene, dar și reabilitarea și modernizarea grădinițelor existente.

Un prim proiect de hotărâre este cel de aprobare a proiectului „Construire grădiniță în zona Bucium”, a studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici, a proiectului tehnic de execuție, precum și aprobarea bugetului aferent proiectului.

Investiția își propune construirea unui corp de clădire P+, aferent grădiniței cu program prelungit din cartierul Bucium, cu o suprafață construită desfășurată de 1.645 mp. Lucrările vor consta în construirea și echiparea grădiniței cu nouă grupe la program prelungit, la care se va adăuga construirea și amenajarea locului de joacă pentru copii aferent unității de învățământ preșcolar. Valoarea totală a proiectului este estimată la 5.972.256,22 lei, iar contribuția proprie a Municipiului Iași-reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor eligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 119.445,13 lei inclusiv TVA.

Durata de implementarea a proiectului este de 36 de luni, din care 30 de luni reprezintă durata de execuție a lucrărilor.

Un alt proiect de hotărâre vizează studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și a proiectului tehnic de execuție, precum și aprobarea proiectului și a bugetului aferent proiectului „Construcție de grădiniță în zona Dacia”. Investiția va consta în construirea unui corp de clădire P+E aferent grădiniței cu program prelungit din cartierul Dacia, cu o suprafață construită desfășurată de 2.375 mp. De asemenea, proiectul include echiparea funcționalului școlar și amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 7.957.711,43 lei, iar contribuția proprie a Municipiului Iași, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor eligibile ale proiectului-cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 159.154,23 lei inclusiv TVA. Durata de implementarea a proiectului este de 36 de luni, din care 30 de luni reprezintă durata de execuție a lucrărilor.

Alte proiecte

Tot în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, a fost aprobat și un proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii de Consiliu Local al Municipiului Iași nr. 340 din 10 aprilie 2018, respectiv aprobarea proiectului „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity” și a cheltuielilor legate de proiect. Astfel, aleșii locali au aprobat valoarea finală a proiectului, respectiv 22.226.523,64 lei inclusiv TVA. Cofinanțarea din bugetul local al Municipiului Iași va fi de 472.519,28 lei.

Prin intermediul proiectului vor fi amenajate 50 de amplasamente care totalizează 62 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete. Vor fi cumpărate 813 de biciclete mecanice, 37 de biciclete electrice, 60 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia și 20 de triciclete pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, vor fi amenajate 10 stații de depanare și 35 de parcări private.

Pe de altă parte, studiile de fezabilitate, indicatorii tehnico – economici, devizele generale şi bugetele proiectelor de „Reabilitare şi modernizare a bazei de agrement C.A. Rosetti” şi „Oaza de verdeaţă din cartierul nostru” au fost aprobate astăzi, 21 martie.

Valoarea totală a investiţiei în baza de agrement C.A. Rosetti este de aproximativ 13,9 milioane de lei şi presupune, printre altele, realizarea de alei pietonale, amenajarea spaţiilor verzi (defrişarea vegetaţiei existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene sau gazonarea suprafeţelor, inclusiv plantarea de arbori şi arbuşti), creearea de facilităţi de recreere (zone speciale amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii etc.), instalarea Wi – Fi în spaţii publice, dotarea cu mobilier urban, instalare de sisteme de supraveghere video.

În ceea ce priveşte proiectul „Oaza de verdeaţă din cartierul nostru”, acesta are o valoare de circa 8,6 milioane de lei şi constă în reconversia și refuncționalizarea a 12.741 metri pătrați de teren neutilizat. Terenurile care urmează a fi înfrumusețate sunt situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătrați), strada Bradului, nr. 17 A (4.250 metri pătrați), strada Egalității, nr. 27 A (2.519 metri pătrați), strada Butnari, nr. 13 A (1.673 metri pătrați) și strada Romană (1.635 metri pătrați).

Alina BATCU

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *