full screen background image

AUDIO: Rolul monarhiei în contextul politic actual al României, cu prof. Daniel Șandru

Distribuie

Astăzi, 7 decembrie, începând cu ora 9:00, prof. univ. dr. Daniel Șandru a fost invitatul matinalilor Andrei Giurgia și Șerban Vornicu la emisiunea „Dimineți Animate”, pentru a discuta despre Rolul monarhiei în contextul politic actual al României.

Această ediție specială a „Dimineților Animate” vine pe fondul evenimentelor recent întâmplate: Regele Mihai I, ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă.

Deşi Regele Mihai I a ajuns pe tron când mai era un copil, doar pentru a fi îndepărtat şi repus în drepturi într-o fază critică a istoriei României şi Europei, tânărul rege a ştiut să dea ascultare unor sfetnici dintre cei mai înţelepţi. Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunţase în decembrie 1925 la tron şi rămăsese în străinătate.

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza ţării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzităţii. După revoluţia din decembrie 1989, Mihai încearcă să intre în ţară, dar autorităţile nu îi permit acest lucru. După 2001, primeşte din partea Guvernului PSD decizia de retrocedare a domeniului de la Savârşin şi Palatul Elisabeta drept reşedinţa a Casei Regale.

Aflați mai multe detalii despre rolul Regelui Mihai în istoria României, într-o ediție specială a emisiunii „Dimineți Animate”:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza