full screen background image

AUDIO. Dezbateri publice despre bugetul Municipiului Iași pe anul 2019

În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 18 aprilie, primarul Mihai Chirica a prezentat proiectul de buget al Municipiului Iași pentru anul 2019. Documentul, în forma sa generală, a fost publicat pe site-ul Primăriei pe 29 martie și va fi supus votului în cadrul unei ședințe a Consiliului Local care va avea loc săptămâna viitoare. Până atunci, însă, Primăria va organiza două dezbateri publice cu cetățenii, anume sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10.00, și luni, 22 aprilie, de la ora 17.00.

Proiectul bugetului local pe 2019 poate fi consultat / descărcat de aici.

Am reușit să finalizăm proiectul detaliat al bugetului, iar în cursul zilei de astăzi (n.r. joi, 18 aprilie) o formă detaliată, cu cheltuieli și obiective de investiții punctuale, va fi trimisă consilierilor locali și publicată pe site-ul Primăriei. Dorința noastră este ca miercuri, 24 aprilie, să organizăm și o ședință ordinară a Consiliului Local în care să adoptăm bugetul pe acest an. Este o premieră absolută ca primăriile din România să ajungă să își aprobe bugetele la sfârșitul lunii aprilie, practic după o treime din an. Este vina Guvernului care, din incompetență, calcule subterane și alte preocupări, precum Justiția, a lansat bugetul de stat cu atât de mare întârziere. Pe ansamblu, proiectul bugetului local pe acest an este unul echilibrat, dar destul de «strâns», în care am drămuit cu mare grijă toate categoriile de cheltuieli. Am urmărit să asigurăm cheltuielile de funcționare în toate domeniile și la toate direcțiile și societățile subordonate, precum și fonduri suficiente pentru asigurarea salariilor și plata creditelor. Apoi, am încercat să rezervăm o sumă suficientă pentru secțiunea de dezvoltare astfel încât să putem susține contractele de lucrări deja semnate, multe aflate în derulare, o serie de proiecte noi de investiții, precum și cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană, care sunt în continuare marea șansă de dezvoltare a Iașului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Estimările Primăriei sunt că bugetul de venituri / cheltuieli totale va avea o valoare de 763,894 milioane lei: 465,952 milioane pentru secțiunea de funcționare și 297,942 milioane lei pentru secțiunea de dezvoltare. Bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii este de 255,977 milioane lei, din care 248,433 milioane lei la secțiunea de funcționare și 7,543 milioane lei la secțiunea de dezvoltare.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași:

Învățământul rămâne prioritatea numărul unu a municipalității ieșene, cu o alocare totală de 65,092 milioane lei. Astfel din 10,994 milioane lei, 10 mii lei vor fi repartizate pentru proiecte noi (proiectarea unor săli de sport la Școala „Ion Creangă” și la Liceul „Vasile Alecsandri), dotări de 855 mii lei, proiecte și studii de 425 mii lei și reabilitări și reparații capitale de 9,594 milioane lei.

 

 

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *