full screen background image

AUDIO. Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, întâlnire cu Euroregiunea Dniester la Iași, pentru viitoare proiecte transfrontaliere

Distribuie

Serheii Tatusiak, președintele Euroregiunii Dniester, se află în aceste zile la Iași, iar în această dimineață s-a deplasat într-o vizită de studiu la Eastern Marketing Insights. Acesta a avut discuții cu reprezentanții Clasterului Agro Ferma și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în urma discuției rezultând viitoare proiecte realizate pe baza prieteniei dintre România, Ucraina și Republica Moldova.

La întâlnire au mai luat parte Dumitru Tudor Jijie, directorul executiv Euroregiunea Siret Prut Nistru, Alina Jijie (Director marketing  Eastern Marketing Insights), Boris Gherasim, membru al Consiliului Euroregiunii Dniester, Alexandr Corniiciuk, membru al președinției Euroregiunii Dniester, Victor Horniciuc, președinte Asociația de Prietenie România Ucraina, Robert Cotuna, Răzvan Hanganu, experți ai Direcției Dezvoltarea Afacerilor Regiunea pentru Dezvoltare Regională Nord Est.

În urma întâlnirii, au fost concretizate deja câteva viitoare proiecte care pot fi puse în aplicare de cele trei regiuni, mai ales în domeniul agriculturii. Regiunea Vinița din Ucraina, reprezentată în cadrul ședinței de Serheii Tatusiak și Alexandr Corniiciuk este o puternică regiune din punct de vedere agricol, cu terenuri roditoare, 25% fiind cernoziomuri. Aici se cultivă o paletă largă de culturi agricole: cereale, soia, floarea soarelui, rapiță, sfecla de zahăr, pomicultură, etc. Conform oficialilor ucrainieni, regiunea se află pe primul loc în Ucraina la producția de lapte și de carne de pasăre.

”Pentru Euroregiunea Nistru, vizita este deosebit de importantă. Noi, în 2012, am semnat acordul între Euroregiunea Nistru și Euroregiunea Siret – Prut – Nistru. Primul acord semnat a fost cu reprezentanții ucrainienilor din România. Este foarte important pentru noi să continuăm această activitate și trebuie să pregătim un plan comun de acțiuni pentru viitor, în primul rând în domeniul economiei, să desfășurăm întâlniri de specialitate, dar și alte acțiuni în domeniul cultural, sportiv, de artă, iar lucrul cel mai important este întâlnirea cu oamenii pe care îi considerăm simpli. Îi mulțumesc din inimă domnului Tudor Jijie. Consider că este unul dintre cele mai reușite proiecte din cadrul Uniunii Europene. Doresc mult succes ucrainienilor din România și aș dori să transmit o colaborare strânsă popoarelor noastre. Pentru noi este deosebit de importantă experiența poporului român”, a declarat Serheii Tatusiak, președintele Euroregiunii Dniester.

În contextul în care în timpul discuțiilor a adus vorba despre corupția din Ucraina, întrebat despre situația politică din România actuală, Serheii Tatusiak a declarat: ”Ucraina trece printr-o cale foarte anevoioasă, cale ce a fost parcursă și de România. Sunt multe de făcut în continuare. Eu nu sunt familiarizat cu toate problemele din politica românească, mă ocup cu diplomația populară. Doresc să subliniez că și România a parcurs un drum foarte complex și complicat”. 

Imediat după întâlnirea de la Eastern Marketing Insights, Serheii Tatusiak s-a deplasat la Consiliul Județean Iași, pentru o discuție cu vicepreședintele CJ, Victor Chirilă.

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza