full screen background image

AUDIO. Marius Bodea îl dă în judecată pe Mihai Chirica pentru că respiră un aer poluat. Reacția primarului Iașului

Distribuie

Calitatea aerului din municipiul Iași naște noi discuții între opoziție și primarul Mihai Chirica. După ce consilierii PNL au luat ieri cuvântul în cadrul ședinței Consiliului Local și au ridicat din nou problema poluării, astăzi, deputatul Marius Bodea a lansat noi atacuri la adresa edilului orașului, amenințându-l chiar cu judecata.

”Poluarea este un ucigaș tăcut și dacă nu vorbim consistent despre acest subiect, oamenii nu își dau seama la ce pericole sunt expuși. Contextul de acum este anunțul Comisiei Europene de a invita la discuții țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România,  pentru a le pune în vedere că este ultimul avertisment înainte de a se trece la sancțiuni împotriva țărilor care nu respectă indicatorii de poluare permiși prin tratate. România poate fi sancționată și urmează să fie sancționată din cauza Iașului. Bucureștiul, Brașovul și Iașul au fost criticate, iar primele două au creat planuri de calitate al aerului care au fost avizate. Iașul nu are nici în acest moment un astfel de document. Statistica arată că sub administrația ultimilor 3 ani, depășirile acestui poluant extrem de periculos (care provoacă peste 300 de decese în fiecare an) au evoluat foarte mult. În anul 2017 am înregistrat 183 de depășiri, noi respirăm mai mult praf decât aer în municipiul Iași. Lipsa de răspundere este ceea ce va pune cu adevărat în pericol sănătatea ieșenilor. Eu înțeleg că domnul Chirica mereu caută scuze în altă parte, dar să nu ne ia de proști. În 2018 spune că poluarea se datorează aerului din Ucraina, ca și cum tot praful din Ucraina ar veni în Iași printr-o țeavă. Suceava nu are probleme, Botoșani, nu are, Vaslui are o singură depășire, iar la Iași sunt 183 de depășiri. Dacă ar fi după domnul Chirica, ar trebui ca stațiile de măsurare să fie mutate în pădure. Ideea stațiilor este că ele trebuie să fie montate în intersecții și alte locuri aglomerate. Dacă în Podu Roș avem depășiri, celelalte măsurători ar trebui să compenseze, dar în Iași, toate stațiile arată depășiri.”, a declarat Marius Bodea.

Bodea a explicat în cadrul emisiunii Față în Față și cele două cauze pe care le consideră majore în ceea ce privește poluarea din municipiu.

„Sunt două cauze majore: una externă și una internă, adică a municipalității. Cea externă face referire la centura ocolitoare a Iașului. Mare parte din această poluare se datorează traficului greu, care traversează orașul. Această problemă este însă parțial externă, pentru că din ce știu eu, primarul Mihai Chirica nu a fost niciodată la Ministerul Transporturilor, la CNAIR. Dacă tu, ca primar, nu mergi să rezolvi o problemă atât de importantă, înseamnă că ești complet neinteresat.  

A doua cauză depinde exclusiv de Primăria Municipiului Iași. Există o lege care obligă municipalitățile să construiască un Registru al Spațiilor Verzi. În acel moment, nu mai ai voie să mai construiești nici măcar o baracă în acele locuri. Dacă s-ar fi făcut acest Registru, nu am mai fi avut această sarabandă de construcții peste tot în Iași. Legea ne obliga să facem acest Registru până în anul 2007, iar noi suntem în anul 2018. De asemenea, este vorba despre Transportul Metropolitan. În Iași vin peste 50.000 de oameni din zonele limitrofe. Neavând un transport public predictibil, folosesc mașinile și poluează și mai mult.  

Voi deschide în instanță un proces împotriva primarului, obligându-l să mă despăgubească pentru că respir un aer poluat. Invit alături de mine orice ieșean în acest demers. Acțiunea în justiție este perfect legitimă. A fost practicată și de alte țări ale UE și a fost castigată tot  timpul. Totodată, PNL Iași va începe o campanie de conștientizare a ieșenilor asupra riscurilor la care sunt supuși că respiră mai mult praf decât aer”, a mai adăugat Marius Bodea.

Contactat de reporterii Viva FM, edilul Iașului a răspuns criticilor venite din partea consilierilor PNL și a deputatului Marius Bodea.

”Referitor la conferințele de presă ale domnului Bodea, inclusiv cea legată de poluarea aerului, dumnealui este cel care a lansat teoria cu cumpăratul aspiratoarelor ca să le folosească pentru a scăpa de praf. Nu a reușit să facă nimic pentru Iași, din păcate nu putem vorbi de autostradă. Poluarea aerului în Iași și panica pe care vrea să o creeze, nu este decât o soluție de a-și face imagine. Ieșenii văd cu ochii lor ce se întâmplă, ieșenii se plimbă și în alte orașe din România și din lume, ieșenii citesc, pentru că sunt bine așezați în contextul cultural al acestui oraș și ieșenii știu să facă diferența dintre minciună și adevăr. Consider că nu are rost să comentez foarte mult pe marginea a ceea ce a declarat dumnealui”, a spus Mihai Chirica.

Întregul interviu din cadrul emisiunii Față în Față, de la Viva FM:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza