full screen background image

AUDIO. Mihai Chirica: ”Bodea nu poate fi candidat nici măcar pentru funcția de portar” / Bodea: ”Reacția domniei sale arată delir și disperare”

Continuă declarațiile contradictorii între primarul Mihai Chirica și deputatul Marius Bodea, referitor la dărâmarea porții de la Cimitirul Evreiesc din Iași. În timp ce Chirica îl acuză pe Bodea de antisemitism, liderul PNL Iași declară că prejudiciile de imagine pe care le-a adus comunității ieșene în urma dărâmării barbare a porții monumentale a Cimitirului Evreiesc din Iași sunt imposibil de cuantificat.

”Am observat cu tristețe că unii oameni politici încearcă să aducă ura între primar, Primărie și comunitatea evreilor, fără să țină cont că între noi există o colaborare pe care o întreținem printr-o comunicare permanentă. Sunt antisemiți, îi voi numi cu nume și prenume de câte ori mi se va cere și le promit că în nicio clipă din viața mea, începând din momentul când au spus acele lucuri, eu nu voi mai sta cu ei la masă. Noi le-am adus argumente publice că nu este adevărat și ei au continuat. Ce ar fi vrut să vadă? Arestări, deportări, să o luăm de la capăt după 78 de ani. Nu pot să le spun decât să le fie rușine. Ei sunt sămânța extremismului european. În spatele unor așa-zise adevăruri au propăvăduit minciuna și ura. Nu am nici măcar cea mai mică frică referitor la faptul că Marius Bodea va ajunge vreodată primar al Iașului. El nu poate fi candidat nici măcar pentru funcția de portar”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

”Mi se pare o încercare de mulțumire, dar nu am să înțeleg niciodată. O mulțumire pentru ce? Că a demolat barbar o poartă în loc să o mute? Am văzut mutări în lume la edificii mult mai complicate, dar asta costă. Așa trebuia să se facă. Dacă întreaga comunitate evreiască din lume și-ar fi dat acordul, trebuia să fie mutată, nu reconstruită. Dar așa, a fost o barbarie”, a spus Marius Bodea.

Referitor la acuzațiile de antisemitism, deputatul PNL a transmis:

  • ”Reacția domniei sale arată un singur lucru: delir și disperare. Prejudiciile de imagine pe care le-a adus comunității ieșene în urma dărâmării barbare a porții monumentale a Cimitirului Evreiesc din Iași sunt imposibil de cuantificat. Beția de cuvinte de astăzi, dezlănțuirea euforică a tuturor epitetelor pe care le-a folosit denotă o scăpare a oricăror hățuri ale rațiunii, cu atacuri la limita patologicului.
  • Demersul PNL Iași de a adresa o scrisoare către 35 asociații evreiești din Europa și din America de Nord denotă capacitatea de a avea un dialog deschis, public, cu lideri reprezentativi ai lumii iudaice. Nici până astăzi nu am reușit să aflăm exact cine și ce a cerut din partea comunității evreiești ieșene. Deloc întâmplător, în câteva fotografii postate pe site-ul Primăriei Iași, se zărește pe post de reprezentant al Comunității Evreiești din Iași un director al unei instituții de cultură subordonată direct Primarului Municipiului Iași.
  • Întreaga mea activitate, precum și a colegilor mei din conducerea PNL Iași, mulți cu formație solidă intelectuală în domenii precum istoria sau patrimoniul cultural național denotă exact opusul acuzelor lipsite de orice temei ale domnului Mihai Chirica. Ce poți răspunde, altfel, atunci când ești acuzat în fața opiniei publice că vrei să declanșezi un nou Pogrom? Nu există un posibil răspuns politic, ci, eventual, unul de ordin medical. Or, acesta nu este de competența mea sau a colegilor mei.
  • Dacă domnul Mihai Chirica a ales să își sacrifice relațiile bune de până acum cu reprezentanții comunităților evreiești de dragul reprezentanților intereselor imobiliare din Iași, acest lucru îl privește și demonstrează că nu poate scăpa din captivitatea în care singur s-a legat.”

 

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *