full screen background image

AUDIO. Papa Francisc va sta la Iași o oră și jumătate. Măsurile de securitate vor fi extreme

Papa Francisc va veni la Iași pe 1 iunie și va sta o oră și jumătate. Numărul persoanelor prezente la eveniment este estimat la 150.000, iar măsurile de securitate vor fi similare cu cele ale vizitei unui demnitar de talia președintelui SUA sau al Rusiei. Informațiile au fost făcute publice astăzi, 26 martie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: Episcopul catolic de Iaşi Petru Gherghel, cel auxiliar Aurel Percă, organizatorul pe partea liturgică Daniel Iacobuț, şi primarul Mihai Chirica.

Papa Francisc va ajunge la Iași la 17:25, va merge de la Episcopie către Palatul Culturii cu Papamobilul, care, potrivit primarului Mihai Chirica, va fi o mașină românească. Zona centrală va fi închisă în totalitate, iar accesul va fi controlat.

Cu detalii vine Episcopul catolic de Iași Petru Gherghel:

Am avut o mare satisfacție când Sfântul Părinte mi-a spus de mai multe ori că dorește să vină să viziteze România. Sigur că era un dor al Sfântului Părinte, dar și al nostru. Iată că, acum, acest dor al nostru este pe cale să se desăvârșească, să se împlinească, primindu-L pe Sfântul Părinte aici. Un carismatic, un adevărat om al lui Dumnezeu, un om care vine să-i adune pe toți împreună, să-i facă conștienți că sunt frați și, mai ales, un Papă care se îndreaptă spre periferii, spre toți. Așa vine și la noi, cu acel motto care spune <<Să mergem împreună>>

Cum se pregătesc cele 160 de parohii din zona Moldovei?

Pentru acest eveniment, în toate cele 160 de parohii, se țin cateheze la direcţiunea Episcopiei Catolice, pornind de la viața Sfântului Părinte Papa Francisc.  De asemenea, există la nivelul Municipiului Iași o comisie care se ocupă de diferitele categorii de persoane care vor fi prezente la eveniment. Despre asta a vorbit PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași:

Facem o pregătire spirituală, o pregătire pentru acest moment deosebit. Comisia pe care Preasfințitul a numit-o are menirea să se ocupe de fiecare categorie de persoane care vor veni la Iași. După cum știți, vin diferite categorii, dar pentru o celebrare bună și reușită este nevoie și de un cor, și de ordine, dar și de plasarea anumitor categorii de persoane mai aproape sau în anumite locuri. Avem categoria preoților și a călugărițelor, de care se ocupă un preot pentru a-i pregăti. Vor fi studenți teologi, studenți de aici din Iași, vor fi elevi din Bacău, Onești sau din alte orașe. Vor veni, în special, copii, având în vedere că 1 iunie este Ziua Copilului. Vor veni, de asemenea, și bolnavi sau persoane vârstnice. Mai presus de toate, vor fi tinerii și familiile, iar aici avem responsabili care se ocupă de mobilizarea acestor categorii de persoane.

Despre pelerini a vorbit și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica:

Pelerinii sunt pentru noi principala atenție. Numărul lor va fi cu zecile de mii și nu țintim doar pelerinii care sunt strâns legați de dieceza romano-catolică, ci și toți ceilalți care deja s-au anunțat, inclusiv din parohiile ortodoxe. Cred că vom avea și vizite din Basarabia.

Se pare că, până acum, au început reparațiile autobuzelor trase pe dreapta. Este vorba despre un număr de 32 de autobuze care, alături de alte 116 autobuze, vor ajuta la deplasarea pelerinilor din locurile de staționare către Palatul Culturii. Se are în vedere și realizarea unei zone de camping.

Detalii organizatorice: Zona centrală va fi închisă în totalitate, vor fi 30 de ecrane video și 5 km de garduri de protecție

Numărul persoanelor prezente la eveniment este estimat la 150.000, iar măsurile de securitate vor fi similare cu cele ale vizitei unui demnitar de talia președintelui SUA. În ultimele 2 săptămâni, au fost verificate toate pasajele subterane, reţelele de apă, toate au fost asigurate şi securizate, fiind doar una dintre măsurile de securitate. Zona centrală va fi închisă în totalitate, transportul în comun va fi reorganizat, vor fi culoare speciale de la Gară la Palatul Culturii. Accesul nu va fi restricţionat, ci controlat, nu se va putea intra cu umbrele sau sticle de apă.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași:

Măsurile vor fi extreme, ceea ce va însemna pentru noi o atenție deosebită asupra tuturor lucrurilor care se vor întâmpla în Iași. Zona Centrală va fi închisă în totalitate, transportul public va fi reorganizat. Fiecare participant care se va aproape de o zonă de risc va fi trecut printr-un filtru. Vom asigura noi tot ce este nevoie: apă sau mâncare.

Pentru a diminua presiunea din Zona Centrală, vor fi organizate, în parcurile publice din cartiere, zone de vizionare a vizitei Papei Francisc la Iași. Astfel, sunt estimate aproximativ 30 de ecrane video prin care se va transmite evenimentul din fața Palatului Culturii.

Zona centrală a Iașului va fi încercuită de 5 km de garduri de protecție.

Estimăm aproape 5 km de garduri de protecție, nu s-a mai întâmplat, nici nu există în tot Inspectoratul de Jandarmerie 5 km de garduri. Deja avem resurse, avem 400 fabricate, mai avem aproape 1000, mai împrumutăm și vom aduce tot ce este nevoie ca această vizită să aibă tot ce trebuie ca măsură de siguranță.

Scena va fi unică, va avea 50 de metri lățime, Sfântul Scaun va fi așezat în mijlocul ei, iar accesul invitaților se va face prin lateralul scenei. De asemenea, scena va fi făcută după modelul Palatului Culturii. Intrarea în Zona Centrală se va face pe coduri, asta pentru grupurile care își anunță prezența din timp, astfel vor ști cu ceva timp înainte zona în care se vor afla.

Atașăm mai jos două schițe cu zona în care va fi amplasată scena pe care va sta Papa Francisc:

 

Alina BATCU

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *