full screen background image

AUDIO. „Politica de coeziune a Uniunii Europene”, cercetare la nivelul Municipiului Iași

Asociația EuroDEMOS desfășoară, în perioada 15 martie 2018-15 martie 2019, proiectul „Cunoașterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identității naționale”. Desfășurat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, proiectul urmărește creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul politicii de coeziune a Uniunii Europene. Una dintre activitățile proiectului este o cercetare cu tema „Politica de coeziune a Uniunii Europene”, ce presupune o consultare civică în Municipiul Iași.

Cu detalii vine Ana Cristina Zacornea, președinte executiv al asociației EuroDemos și coordonator al proiectului:

Ne dorim, prin intermediul proiectului, să dezvoltăm o serie de activități care să crească vizibilitatea acestei politici de coeziune a Uniunii Europene. În acest sens, în acest moment, avem în desfășurare o consultare civică numită „Politica de coeziune a Uniunii Europene în Municipiul Iași” , o consultare pe care o vom realiza pe un eșantion de 1.000 de cetățeni din Municipiul Iași, cu vârsta de peste 18 ani. Consultarea are loc atât în spațiul online, cât și în spațiul offline (tinerii din cadrul asociației EuroDEMOS se deplasează în cartierele din Iași pentru a întreba cetățenii dacă știu ce proiecte s-au desfășurat la Iași cu sprijinul fondurilor care promovează politica de coeziune sau să primească informații vizavi de proiectele care urmează să fie dezvoltate cu finanțare din fondurile care promovează acestă politică).

Cercetarea civică privind impactul politicii de coeziune a UE în Iași poate fi accesată aici. De asemenea, organizatorii au anunțat desfășurarea unei conferințe multiregionale „Eu Ro Governance”, ce va implica 60 de actori: reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți mass-media și factori de decizie din 5 regiuni ale României. Începând cu luna august, se va desfășura o campanie publică de conștientizare, campanie care se va desfășura în toate cele 6 județe ale Regiunii Nord-Est (cafenele publice, flashmob, puncte de informare pentru publicul din Regiunea Nord-Est a României). Tot în cadrul proiectului se desfășoară și campanii online de conștientizare la nivel național și campanii de promovare media la nivel regional.

Politica de coeziune oferă investiții în toate regiunile din Uniunea Europeană pentru a sprijini crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea  calității vieții cetățenilor în cele 276 de regiuni ale UE. Aceste investiții reprezintă o treime din bugetul total al Uniunii și contribuie la realizarea priorităților politice ale UE. „Acestea reprezintă dovada cea mai concretă a impactului UE în viața de zi cu zi a milioane de cetățeni”, au declarat organizatorii proiectului „Cunoașterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identității naționale”. 

Cu toate acestea, s-a constat că cetățenii sunt încă insuficient conștienți de rezultatele politicii de coeziune. Conform Eurobarometrului, publicat în iunie 2017, se arată că doar 35% dintre cetățeni au cunoștințe despre proiectele finanțate de politica de coeziune a UE în regiunile lor.

Alina BATCU

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *