full screen background image

Aurica Ichim, coordonatorul Muzeului Unirii, în Dimineți Animate

Astăzi, s-au împlinit 158 de ani de la Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică”. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales și domn al Munteniei.

Mărturie a unei istorii tumultoase, dar care ne-a adus împreună astăzi, stă Muzeul Unirii din Iași. Despre povestea muzeului ne-a vorbit în Dimineți Animate, coordonatorul de aici, istoricul Aurica Ichim. Construit, în stil neoclasic, în primii ani ai secolului al XIX-lea, edificiul constituie unul dintre monumentele simbol ale orașului.

Primul care va propune înființarea la Iași a unui Muzeul al Unirii a fost Nicolae Iorga. Istoricul Ion Nistor, într-o scrisoare din decembrie 1918, îi scria marelui istoric: ”în chestiunea Muzeului Unirii, am vorbit cu mai mulți miniștri care par să intereseze această chestiune. Voi urmări chestia aceasta care mă pasionează.”

Despre istorie, admirația pentru Principesa Elena Cuza și invitația adresată în special copiilor de a veni la muzeu vă vorbește doamna Aurica Ichim în dialogul următor.

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *