full screen background image

„Beau, deci exist” – o lectură a vinului, de Roger Scruton (Humanitas)

Distribuie

Filozofia se realizează cu aromele deosebite ale vinului

Singura băutură care stârnește emoții, momente nostalgice sau provoacă conversații de o calitate nemaipomenită, este vinul. Vorbim astăzi despre cartea lui Roger Scruton, Beau, deci exist. O călătorie filozofică în lumea vinurilor (Editura Humanitas, 2014). Volumul este o frumoasă reușită combinativă, pe care vinul și filozofia o pot avea. În ziua de astăzi avem posibilitatea să aflăm ușor despre soiurile de viță-de-vie, despre aromele fabricate în diferite țări, despre concursuri și oameni ce se dedicată creării vinului. Dar ce aflăm despre cum gândim vinul pe care-l bem?

 

Dragoș-Andrei Preutescu: Dacă urmărim istoriile (nu doar filozofice), scrise despre vin, vom constata că acolo unde se găsea această băutură, exista vitalitate, creativitate, excelență în conversații și împlinire a ideilor. Poate fi vinul, băut cu îndeletnicire și grijă, un bun medicament, nu doar al trupului, dar și al sufletului?

 

Corina Giurgia: Grija și îndeletnicirea pot fi ingrediente bune în acest caz. Un vin bun, băut cu „deschidere” și sete de cunoaștere, de dialog cu celălalt sau cu tine, te poate duce la revelații și idei bune. Roger Scruton face mai mult decât să ne introducă în tainele filozofiei vinului; el ne invită să vedem povestea vinului, proprietățile unice ale acestuia. Nu știu dacă poate fi un medicament pentru suflet sau trup, dar poate deveni periculos dacă nu știm să ne „purtăm” cu el. Exact despre acest lucru ne spune și autorul. Și despre cât de frumos poate fi băutul de vin!

 

Fragmente din Beau, deci exist, de Roger Scruton, Humanitas, 2014:

Ascultă aici înregistrarea completă a emisiunii:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *