full screen background image

BelvaRațiuni: Ce se întâmplă cu mamele minore din Iași?

Distribuie

O nouă ediție BelvaRațiuni cu Alina Cojocaru și Andreea Ignat a adus în prim-plan un subiect extrem de actual și de important: mamele minore și numărul lor tot mai mare. Pentru a dezbate acest subiect, am avut-o în studioul Viva FM pe doamna Magdalena Vicovan, Coordonator la Centrul Maternal din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Anul acesta, lunar, în medie 14 tinere care nu au împlinit încă vârsta majoratului au adus pe lume copii la Maternitatea “Cuza Vodă” din Iaşi. Dacă în 2009, la Maternitatea “Cuza Vodă” din Iaşi au născut 137 de mame minore, anul trecut au fost 200, iar în primele şapte luni din 2016 au fost 102.

Şi statistica Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi este îngrijorătoare. Potrivit sesizărilor trimise de spitalele din municipiu, în primele şase luni ale acestui an au fost înregistrate 291 de cazuri în care o minoră a devenit sau urmează să devină mamă. Asta, în condiţiile în care anul trecut au fost înregistrate 235 cazuri în total.

Doamna Vicovan ne-a explicat care sunt motivele pentru care se ajunge la aceste statistici îngrijorătoare și, mai ales, ce se poate face pentru a diminua numărul mamelor minore. Am aflat care sunt activitățile Centrului Maternal și cu ce poate ajuta el efectiv minorele aflate în această situație. Tot doamna Vicovan ne-a vorbit de cele 15 locuri de care dispune Centrul Maternal pentru mamele minore și de comunicarea pe care o dezvoltă cu părinții acestora.

Pentru a intra și mai bine în temă, am stat de vorbă cu o adolescentă de 16 ani care are un copil de 4 luni și este în grija Direcției.

Pe final de emisie am ascultat și vocea străzii, mai exact ce spun oamenii din Iași despre mamele minore.

Ascultați aici emisiunea integrală BelvaRațiuni pe subiectul mamelor minore:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *