full screen background image

Brădăţan: Scopul României – reducerea poverii bolilor netransmisibile până în 2030 la nivelul mediei UE

Scopul României este de a reduce povara bolilor netransmisibile până în 2030 la nivelul mediei UE sau chiar mai mult, susţine secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius Brădăţan, care participă în Turkmenistan la o reuniune la nivel înalt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul bolilor netransmisibile.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, secretarul de stat Tiberius Brădăţan a avut o intervenţie în cadrul sesiunii plenare de nivel înalt dedicată acţiunilor concrete desfăşurate în fiecare stat membru pentru implementarea Declaraţiei Politice în domeniul bolilor netransmisibile, adoptată în 2018 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Promovarea accesului la diagnostic, screening, tratament şi îngrijiri de bună calitate sunt priorităţi ale guvernului României, iar Ministerul Sănătăţii a luat măsuri concrete pentru a rezolva aceste probleme. În anii 2018 şi 2019 au fost alocate resurse pentru a permite dezvoltarea programelor de screening pentru cancer, accesul la medicamente inovative şi la investigaţiile necesare, se arată în comunicatul citat.

„Scopul nostru este de a reduce povara bolilor netransmisibile până în 2030 la nivelul mediei UE sau chiar mai mult. România este de asemenea implicată în iniţiativa OMS de îmbunătăţire a calităţii serviciilor pentru persoanele cu dizabilităţi psiho-sociale şi intelectuale. Creşterea de 1,8 de miliarde de Euro a bugetului sănătăţii în 2019 comparativ cu 2018, a fost gândită pentru a reduce inegalităţile şi de a îmbunătăţi starea de sănătate a cetăţenilor români”, a spus dr. Tiberius Brădăţan, potrivit sursei citate.

Impactul principalelor boli netransmisibile – diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice şi tulburări psihice – este alarmant, iar în regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aceste cinci categorii de afecţiuni reprezintă aproximativ 86% din decese şi 77% din cazurile de îmbolnăvire, precizează sursa citată.

„Realizarea acoperirii universale cu servicii de sănătate este strâns legată de planurile de acţiune pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile, care trebuie rezolvate prin măsuri vizând ameliorarea accesului la medicamente şi investigaţii accesibile, sigure şi eficiente, împreună cu măsuri de prevenire şi detecţie precoce a îmbolnăvirilor. Măsurile pe care toate Statele Membre ale OMS le pot lua pentru reducerea consumului de tutun şi de alcool, evitarea în alimentaţie a excesului de sare şi grăsimi saturate, reducerea consumului de băuturi şi alimente cu un conţinut ridicat de zahăr, încurajarea activităţii fizice sunt cele mai eficiente metode pentru scăderea impactului bolilor netransmisibile şi evitarea deceselor premature”, se mai arată în comunicatul citat.

Măsurile pe care toate statele membre ale OMS le pot lua pentru reducerea consumului de tutun şi de alcool, evitarea în alimentaţie a excesului de sare şi grăsimi saturate, reducerea consumului de băuturi şi alimente cu un conţinut ridicat de zahăr, încurajarea activităţii fizice sunt cele mai eficiente metode pentru scăderea impactului bolilor netransmisibile şi evitarea deceselor premature, mai menţionează sursa citată.

Delegaţia română, formată din dr. Tiberius Brădăţan şi prof. dr. Alexandru Rafila, consilierul onorific al MS şi membru în Comitetul Executiv al IMS, împreună cu reprezentanţi ai Misiunii României în Turkmenistan, a avut întâlniri informale cu participanţi din alte state membre pentru schimb de informaţii de bună practică în domeniu şi posibilitatea dezvoltării de parteneriate, mai ales pentru prevenirea bolilor netransmisibile. AGERPRES

Național – VIVA FM

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *