full screen background image

Idei și Efecte/ „Bucurați-vă de fericirea voastră” (AUDIO)

Distribuie

În ediția din 18 februarie, am prezentat volumul Bucurați-vă de fericirea voastră, de Paul Brinkley-Rogers, apărut la Editura Publica, în Colecția Narator.

 

Despre autor

PAUL BRINKLEY-ROGERS a fost corespondent de război. A lucrat mulți ani în Asia, în redacția revistei Newsweek, unde a scris despre războaiele din Vietnam și Cambodgia, dar şi despre moartea președintelui Mao și miracolul economic japonez. Mai multe, pe site-ul Publica, aici.

 

Despre carte
Corespondent de război și câștigător al Premiului Pulitzer, Paul Brinkley-Rogers a trăit o viață aventuroasă prin toată lumea. Există însă o poveste pe care nu o poate uita: cea a relației obsedante cu o misterioasă japoneză mai în vârstă decât el, din anul 1959. În vara aceea de demult, când a întâlnit-o pe Kaji Yukiko în portul Yokosuka, Brinkley-Rogers era marinar pe vasul american Shangri-La. O intelectuală pasionată, Yukiko i-a împărtășit lui Paul uluitoarele sale cunoștințe de literatură, film și poezie și l-a încurajat, ba chiar i-a cerut să-și folosească talentul pentru a deveni scriitorul care este astăzi.  Mai multe, pe site-ul Publica, aici.

Dragoș Preutescu: A descoperi iubirea pierdută la o vârstă a bătrâneții, este propunerea pe care o face Paul Brinkley-Rogers în cartea sa de memorii, Bucurați-vă de fericirea voastră. Mulți cad în dilema „dragostei neîmplinite”, sau a „dragostei imposibile”, dar mă întreb, de ce trebuie să ajungi „atât de ușor” la acest moment? Ce ne lipsește pentru a trăi tot ce înseamnă dragoste, iubire? Curajul, libertatea, plăcerea? Cartea oferă câteva răspunsuri în acest sens și ne introduce într-o lume postbelică ce caută să renască. Și întotdeauna poți renaște prin iubire sau prin memoria iubirii.

Corina Giurgia:  Cred că bucuria trăirii ne poate scoate din orice dilemă, mai ales din cea a dragostei. Dragostea neîmplinită își ia revanșa mereu de la timp, pentru că istoria știe să împlinească un curs firesc al unui fenomen; și cum dragostea este un fenomen, și cum dragostea are legătură cu absolut toată istoria și toate istoriile, întâlnim povești de iubire incredibile, cum este și cea din volumul lui Paul Brinkley-Rogers. Atunci când ne lipsesc bucuria, înțelegerea lucrurilor simple și virtutea, înseamnă că nu putem trăi iubirea. Trăirea iubirii mi se pare una dintre experiențele absolute ale omului, pentru că dragostea „joacă rolul” lui Dumnezeu. Apoi, sigur, cum spui tu, ai nevoie de curaj, libertate și un fel aparte de a vedea și de a căuta plăcerea.

 

Înregistrarea emisiunii din 18 februarie 2018:

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza