full screen background image

Bulgarii se pregătesc să-și aleagă președintele

Distribuie

sectie-votare

Bulgaria organizează duminică alegeri prezidenţiale, iar votul este obligatoriu pentru prima oară. 21 de candidaţi sunt în cursă pentru mandatul de cinci ani, dar cei cu şanse sunt candidata de centru-dreapta creditată cu 29,3 la sută, şi cel al opoziţiei socialiste creditat cu 21,4 la sută.

Alegerile vor fi urmărite cu interes în UE, căci candidatul socialist promite să amelioreze relaţia Bulgariei cu aliatul său tradiţional, Rusia.

Dacă niciun candidat nu obține majoritate de voturi duminică, turul al doilea se va ține pe 13 noiembrie între candidații care au obținut cele mai multe voturi.

În Bulgaria, prin lege,în ziua de înaintea alegerilor candidații la președinție nu au voie să facă campanie electorală. De asemenea, în ziua alegerilor este ilegală difuzarea de exit-polluri. Presa bulgară a pus aceste rezultate pe rețele sociale, deoarece nu sunt reglementate de legea din Bulgaria.

În total sunt 21 de candidați,dar alegătorii au și obțiunea de bifa căsuța „nu votez cu nimeni”.

Dintre candidați, trei au făcut parte din Securitate în perioada comunistă.

Este de așteptat ca 6.834.278 de bulgari să se prezinte la vot.

Președintele bulgar este ales pe o perioadă de cinci ani, iar cine va ieși câștigător în alegerile din noiembrie va începe mandatul în ianuarie 2017. În Constituția Bulgariei este specificată o limită de două mandate pentru președinte.

În paralel are loc şi un referendum despre obligativitatea votului, o reformă electorală şi limitarea subvenţiilor pentru partide în funcţie de numărul de voturi.

Extern – VIVA FM

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza