full screen background image

INTER CONECTAT Special. Despre MagicHOME cu Melania Medeleanu și Adela Pârvu, de 1 Decembrie la VIVA FM

„Pe 3 noiembrie ne-am aşezat pe un scaun şi am promis atunci că nu ne vom ridica până când nu vom strânge 100.000 de SMS-uri de 2 euro!”

Așa își începea discursul Melania Medeleanu la conferința de presă în care anunța încheierea campaniei de strângere intitulată „Scaunul Rezistenței”, o campanie lansată pentru a sprijini proiectul MagicHOME – REFUGIUL PĂRINȚILOR.

De Ziua Națională a României, la VIVA FM ne dorim să aducem în prim plan oamenii care cred în România și în dorința românilor de a face bine. De aceea, am decis să-i propun Melaniei Medeleanu, cofondator al organizației MagiCAMP, să povestească pentru ascultătorii VIVA FM ce a însemnat mobilizarea de forțe care a avut loc în ultima perioadă pentru proiectul MagicHOME.

Și pentru că un proiect de o asemenea anvergură nu poate fi dus la bun sfârșit decât în echipă, designerul de interior Adela Pârvu s-a alăturat și ea pro bono celor de la MagiCAMP și a propus împreună cu arhitecții Alina și Cosmin Dragomir și Andreea Beșliu o soluție de amenajare a clădirii pe care echipa MagicHOME a reușit să o cumpere din banii din donațiile românilor.

Imaginea principală pe care site-ul MagicHOME o afișează acum, la finalul campaniei

 

„Ideea MagicHOME a pornit de la vizitele pe care le-am tot făcut de-a lungul anilor în spitale”

Înainte de a avea interviul telefonic, Melania Medeleanu îmi răspundea scurt la un SMS, scuzându-se că nu are mult timp liber, din cauză că a fost prinsă în diferite întâlniri după încheierea campaniei MagicHOME. Dar pentru că este un proiect de suflet, care a reușit să mobilizeze peste 100.000 de SMS-uri și care a sensibilizat în 23 de zile, 636 de oameni care au venit să stea non-stop pe Scaunul Rezistenței, lângă un pat de spital, Melania a răspuns invitației mele de a povesti din culisele acestei campanie. La începutul discuției, mi-a sesizat: „Am zis Bună seara, dar eu nu știu la ce oră va fi difuzat interviul”. Și uite-așa, clarificând mai întâi detaliile tehnice pe care un om cu o experiență serioasă în televiziune le-ar cere, am început să intrăm în culisele poveștii MagicHOME.

Pentru început, trebuie să știți că acest viitor Centru MagicHOME este situat lângă cea mai mare unitate de tratament oncologic pentru copii din țară, Institutul Oncologic București, și va putea oferi găzduire gratuită pentru 30 de persoane, zilnic, din primăvara anului 2018.

Campania destinată strângerii de fonduri pentru centrul MagicHOME a generat o emoție și o mobilizare masivă, iar din 3 noiembrie, până duminică, 26 noiembrie, 636 de oameni au stat pe scaunul de la Galateca, pentru a atrage atenția asupra problemei, pentru a-și arăta solidaritatea și empatia față de părinți și pentru a încuraja donațiile. „Dacă ar fi fost nevoie de mai mulți oameni, erau oameni înscriși până în luna mai!”, spunea Melania în discuția noastră telefonică, impresionată fiind de răspunsurile pe care români de pretutindeni le-au dat acestei campanii.

Între alte detalii pe care le veți afla ascultând interviul realizat cu Melania, cele mai puternice sunt poveștile pe care patul de lângă Scaunul Rezistenței le-a adunat de la toate persoanele care au venit la Galateca: „Mărturisesc că unele dintre ele sunt atât de tulburătoare, încât mi-a fost foarte greu să le citesc; mi-e, de asemenea, greu să le spun cu voce tare”.

Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, în clipul final al Campaniei MagicHOME. Filmare realizată la Galateca, spațiul care a găzduit Scaunul Rezistenței

Cei interesați încă mai pot dona la 8844

Odată ce va fi dat în folosință, Centrul MagicHOME va avea cheltuieli lunare de aproximativ 12.000 de euro. La acestea se adaugă cheltuielile de transport pentru familiile care nu au banii necesari să vină la tratament. „Imaginați-vă numai să speli cearceafurile în fiecare zi – pentru că nu știi niciodată, un om va sta o zi, o săptămână, altul va sta luni de zile -, mâncarea, transportul părinților din provincie la spitalele din București; vom încerca să acoperim cât mai mult din aceste cheltuieli, care se vede că vor fi destul de mari”, îmi spunea Melania cu privire la investițiile recurente care vor veni după deschiderea centrului.

Aceste cheltuieli ar putea fi acoperite prin sistemul de SMS-uri recurente, care permite o donație de 2 euro lunar la 8844 către MagicHOME, lăsând libertatea de a opri oricând această donație. De asemenea, cei din afara țării au putut dona direct în contul organizației MagiCAMP. Mai multe detalii despre modalitățile de donare puteți găsi aici.

La conferința de presă de final – pe care am urmărit-o în transmisiune LIVE și pe facebook -, fostul Ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, cofondator al MagiCAMP, a prezentat sursele de unde s-au mobilizat banii în campanie:

  • 200.000 de euro au strânși din 115.000 de SMS-uri trimise
  • 108.691 de euro au totalizat donațiile făcute de românii din țară și din diaspora (4.403 persoane)
  • 100.000 de euro au fost strânși pentru proiect de comunitatea La primul bebe
  • 100.000 de euro au fost donați de Kaufland, înainte de începerea campaniei.
  • 500.000 de euro este necesarul pentru finalizarea proiectului MagicHOME, sumă acoperită în urma campaniei
  • 150.000 de euro sunt costurile anuale de întreținere ale centrului

Pentru a afla întreaga poveste din Campania MagicHOME, vă invit să ascultați interviul integral cu Melania Medeleanu:

Ideea campaniei Scaunul Rezistenței a fost dezvoltată de o agenție de publicitate din București, iar în spotul de campanie îi puteți asculta pe Maria Răducanu interpretând balada de pe fundal și pe Marius Manole, care a realizat voice over-ul spotului. Ideii MagicHOME s-au alăturat încă de la început Oana Pellea, Pavel Bartoș, Amalia Enache, Mihai Dobrovolschi sau Anca Serea, susținând cauza exact în felul în care părinții sunt nevoiți să își susțină copiii: stând pe un scaun.

Adela Pârvu: „Am stat și eu la capătul patului și nu doar ca un manifest, ci pentru că așa a fost viața reală!”

La fel ca și în cazul Melaniei, mi-am închipuit că Adela Pârvu este foarte ocupată în această perioadă, știind că este implicată și în proiectul „Visuri la cheie”. Și m-am convins că așa este; însă, pentru un proiect precum MagicHOME, în care aceasta a decis să se implice pro bono, Adela și-a făcut timp și, înainte de a verifica stadiul unor lucrări de 1 Decembrie – mi-a mărturisit că ziua de azi o va petrece pe șantier – am discutat despre conceptul pe care l-au propus pentru Centrul MagicHOME.

În deschiderea discuției noastre, Adela a menționat faptul că la baza deciziei sale de a se alătura echipei MagiCAMP a stat și o poveste personală, pentru că soțul ei a pierdut un fiu dintr-o căsătorie anterioară, ea fiindu-i alături pe un scaun de spital asemănător celui pe care l-am văzut în campanie: „Am stat și eu la capătul patului și nu doar ca un manifest, ci pentru că așa a fost viața reală.” 

Până în prezent, echipa MagicCAMP a transmis că au fost realizate planurile arhitecturale și s-au depus dosarele pentru obținerea autorizațiilor de construcție, urmând ca, imediat cum se obțin aprobările, să fie demarate lucrările de renovare și finalizare a casei. După cum estima și Melania în discuția avută, Centrul MagicHOME ar trebui să fie inaugurat în primăvara anului viitor.

Spațiul va găzdui și două spații de socializare, în care cei care vin se vor putea întâlni și vor putea socializa, vor putea beneficia de discuții gratuite cu terapeuți ai centrului, iar copiii vor avea acces și la o cameră interactivă, care să le stimuleze toate simțurile: „Vor exista diverse dispozitive, sub formă de jucării, de pereți interactivi”a menționat Adela, explicând necesitatea unei camere senzoriale în Centrul MagicHOME.

Apel către colegii din domeniu: „Oamenii din zona creativă ar trebui să își dedice din timpul lor  pentru binele celorlalți!”

Ce m-a bucurat cel mai mult în discuția avută cu Adela a fost faptul că a punctat cât de important este să oferi din ceea ce ai sau din ceea ce ai învățat și celor din jur. A mai menționat și de întâlnirile pe care le are destul de des cu oamenii simpli, care nu își permit neapărat servicii de design interior, dar care o provoacă din punct de vedere creativ: „Până la urmă, ajungi să faci niște proiecte și pe parte financiară foarte bune, pornind de la aceste idei care îți sunt sugerate de nevoile oamenilor.”

Pentru a afla perspectiva creativă a Centrului MagicHOME, vă recomand să ascultați interviul integral cu Adela Pârvu:

___

Puteți vedea mai jos imagini cu starea actuală a viitorului Centru MagicHOME, dar și proiectul propus de echipa de arhitecți:

 

Un interviu de Șerban VORNICU realizat pentru emisiunea INTER CONECTAT, la VIVA FM

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *