full screen background image

Caravana Profilaxiei: Interviu cu prof. univ. dr. Norina Forna

Distribuie

Asociația Dentară Română pentru Educație (ADRE) organizează, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Norina Forna, A X-a Ediţie a Caravanei Profilaxiei. Această Ediţie Jubiliară poartă numele de „Trecut, prezent, viitor în Medicina Dentară contemporană – programe de profilaxie” și se va desfășura pe 9 noiembrie, în intervalul orar 9.00-17.00.

În cadrul Caravanei, se vor oferi consultații gratuite, produse de igienă orală gratuite, precum şi broșuri informative despre igiena orală în punctele special amenajate în Parcul Teatrului Național, Tătărași – Esplanada Oancea, Alexandru cel Bun – Piața Voievozilor și Parcul Podu Roș.  

În plus față de edițiile precedente, anul acesta Caravana Profilaxiei  se va deplasa și în puncte de lucru din zona rurală, la sediul cabinetelor de Medicină Dentară din comunele BălțaţiPopeşti și  Scobinți.

Detalii despre această a X-a ediție a Caravanei Profilaxiei, dar și despre igiena orală în general aflăm de la Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Preşedinte Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi și Vicepreşedinte Colegiul Medicilor Dentişti România, într-un interviu realizat de reporterii Viva FM:

Caravana Profilaxiei, a X-a ediție. Ce reprezintă de fapt această Caravană?

Având în vedere că am ajuns la o ediție jubiliară, înseamnă că este o istorie în spate, este o tradiție și poate dezvălui multe detalii ale parcursului ei de până acum. Această Caravană a Profilaxiei, chiar însăși din titlu, presupune instalarea unor puncte de discuții, evaluarea, conștientizare asupra stării de sănătate orală, a investigării ei și tratamentul propriu-zis. Caravana face o depistare în mase, un screening. Avem o cifră destul de frumoasă: peste 25.000 de participanți la edițiile anterioare ale acestei caravane. 

Ați văzut de-a lungul celor IX ediții o mai mare deschidere a pacienților privind acest subiect?

Da, de la o ediție la alta, sunt din ce în ce mai mulți interesați. Pentru a nu realiza o periodicitate pe același interval de timp al evaluării, am mai modificat data caravanei. Am organizat-o cu unele ocazii în primăvară, cu alte ocazii în vară și acum, în toamnă, tocmai pentru a face o investigare inclusiv a persoanelor care vor putea veni, să nu fie aceleași, să poată fi inițiată ideea pentru mult mai multă lume și, bineînțeles, având șansa a introducerii în această temă foarte importantă pentru starea de sănătate generală a organismului. 

Unde veți fi prezenți anul acesta?

În acest an, ne-am propus o arie foarte largă de acțiune. În Iași vom fi în: Parcul Teatrului Național, Tătărași – Esplanada Oancea, Alexandru cel Bun – Piața Voievozilor și Parcul Podu Roș.  Și, bineînțeles, în rural, însemnând comunele Bălțaţi, Popeşti și  Scobinți. 

Când vorbim de sănătatea orală, există diferențe între mediul rural și cel urban?

Dacă urmărim statistic ceea ce am constatat, așa cum se știe, în mediul urban prevalează edentațiile, leziunile carioase, prevalează tratamente parțiale și procente destul de ridicate de carie, peste 60%, față de ceea ce constatăm în mediul rural, unde patologia carioasă este mai redusă, în schimb, starea de edentație este cu un procent mult mai crescut.

Ce trebuie să știe cei care vor să beneficieze de aceste consultații gratuite?

Trebuie să meargă într-un punct de lucru și acolo vor avea toate informațiile necesare. În aceste puncte, vor fi prezenți studenți, rezidenți și cadre didactice, care vor fi la dispoziția oricărei persoane care va dori să beneficieze de aceste produse de igienă.

Există tot felul de discuții despre periuțele și pastele de dinți. Cum ne dăm seama că facem cea mai bună alegere?

Sigur că piața este foarte vastă în privința materialelor și a mijloacelor pe care le folosim pentru a realiza o igienă orală corectă. Există forma manuală de utilizare a periuței. În acest caz, dacă știm o tehnică corectă, igiena se face foarte bine. Mă refer la periajul prin tehnica BASS și, bineînțeles, având posibilitatea de instruire periodică a pacientului. Forma modernă de utilizare a periei, cea rotativă, poate să aibă efecte pozitive în crearea masajului gingival. Pe de altă parte, putem să constatăm de multe ori că poate să producă leziuni la acest nivel sau, desigur, poate să realizeze o curățire doar de suprafață a acestor zone. Celelalte produse pe care le știm, pastele de dinți sub diferitele lor forme sunt eficiente, dar trebuie să știm că nu trebuie să folosim numai o pastă de dinți, ele trebuie alternate. Firul de mătase sau apa de gură sunt adjuvante ale igienei orale, foarte importante, dar trebuie utilizate cu multă atenție.

Asta voiam să vă întreb…Sunt tot mai multe păreri despre apa de gură, în special despre locul de unde ar trebui aceasta achiziționată. Trebuie să ne îndreptăm doar către farmacii sau ne putem mulțumi și cu o apă de gură din supermarket?

În principal, în farmacii pacientul poate primi și informațiile necesare atunci când nu consultă un cabinet de specialitate și, bineînțeles, în funcție de conținutul de antiseptic înseamnă un procent mai scăzut sau mai crescut în funcție de patologia cavității orale, de intervenții deja executate. 

Care este cel mai bun sfat pentru o bună sănătate orală?

Controalele periodice, receptivitate la invitații și la depistările patologiei, care trebuie să fie în totalitate rezolvată, conservarea fondurilor proprii pentru a susține acest demers și o atenție foarte importantă trebuie acordată corelării patologiei cavității orale cu patologia generală.

Alina BATCU

 

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza