full screen background image

Centenarul Filmului Românesc ajunge la Brașov, Sinaia și Râșnov

Distribuie

Centenarul Filmului Românesc continuă traseul dedicat anului 2018 și ajunge în luna iulie în Transilvania și Muntenia. Zilele de 20, 21 și 22 iulie vor aduce filme românești la Brașov, Sinaia și Râșnov, dar și un documentar special realizat de AGERPRES.

Astfel, vineri, 20 iulie, începând cu ora 19.00, la Centrul Cultural „Reduta”, va rula filmul istoric „Columna”, apărut acum 50 de ani. Vor prezenta: Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici. Acțiunea filmului are loc în anii 106-111 d.Hr., adică în timpul celui de-al doilea război daco-roman și după transformarea Daciei în provincie romană. Filmul evocă momentele colonizării Daciei de către romani, fiind structurat în două părți distincte: războiul și pacea.

La Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia, pe 21 iulie, de la ora 19.00, poate fi vizionat filmul de comedie, „Amintiri din Epoca de Aur 1”, regizat de Cristian Mungiu. Evenimentul o va avea ca invitată pe actrița Ileana Popovici.  Compus din patru scurtmetraje care prezintă legendele oamenilor din perioada comunistă, filmul lui Cristian Mungiu, Amintiri din Epoca de Aur 1 surprinde viața de zi cu zi a României socialiste. Fotograful oficial ȋncalcă ideologia, milițianul lacom taie un porc ȋn toiul nopții, activistul de partid vrea să-i ȋnvețe pe toți localnicii carte, iar venirea activistului ȋn inspecție impune aducerea oilor dintr-un alt sat. Umorul tipic est-european este combinat cu ironia amară a crizei economice din anii ’80.

Duminică, 22 iulie, Centenarul Filmului Românesc ajunge la Cetatea Râșnov, acolo unde, începând cu ora 21.30, va rula „Reconstituirea”, un film de Lucian Pintilie, care împlinește 50 de ani de la lansare. Actrița Ileana Popovici, alături de actorii George Mihăiță și Vladimir Găitan, vor fi invitații speciali ai evenimentului de la cetate. Reconstituirea este un film absurd-kafkian, despre o societate grotescă, în care întreaga existenţă a oamenilor este supusă arbitrariului autorităţilor. Catalogat drept anti-comunist, filmul a fost interzis imediat după apariție, dar a reapărut pe marele ecrane pentru că s-a afirmat ca o bijuterie cinematografică. Pelicula a fost aleasă drept cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociația Criticilor Români de Film.

În deschiderea celor trei filme poate fi vizionat Documentarul AGERPRES „România, la 100 de ani”, după cum urmează:

● Centrul Cultural Reduta, Brașov, 20 iulie, ora 17.00;
● Centrul Cultural Carmen Sylva, Sinaia, 21 iulie, ora 17.00;
● Cinema Amza Pellea, Râșnov, 22 iulie, ora 9.00;

Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe. Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași. Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Alina BATCU

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza