full screen background image

Chef Andrei Chelaru: “La mine în echipă nu există pauze de țigară, iar dacă vreau să îi fac pe colegi să facă ceva într-un anumit mod, primul care o face sunt eu, ca să le fiu model”

Auzisem multe despre Andrei Chelaru. Nu știam mai nimic. Ceea ce îmi spunea toată lumea: dom’le, tipul e original, gătește ceva mișto din orice frunză.

 

M-am convins că tipul este bucătar sadea, că ar putea să gătească pentru orice pretențios și dacă l-ar trezi din somn în creierii nopții.

 

Chelaru-i un bucătar direct și când spun direct, înseamnă că se poartă cu mâncarea asa cum se poartă și cu oamenii. E vorba despre empatia aia sincera, combinată cu “știu ce am de făcut și cred că se vede”.

 

Când a venit la Iași, să gătească într-un mod inedit, ca într-un maraton, la patru mâini, cu Chef Mihai Ioan de la Pleiada, l-am întrebat ce anume l-a ajutat să ridice Fragmentul din Cluj la reputația și gustul pe care le are acum.

 

Mi-a răspuns, scurt și simplu: “La mine în echipă nu există pauze de țigară, iar dacă vreau să îi fac pe colegi să facă ceva într-un anumit mod, primul care o face sunt eu, ca să le fiu model”. Mi s-a părut destul de sincer și rezonabil, dar departe de ceea ce se întâmplă în majoritatea domeniilor, în majoritatea echipelor din România.

 

În plus, Andrei Chelaru are o formă creativă de a-și face meseria, fără de care, părerea mea, n-ar avea gust ceea ce pune în farfurie. Dacă ar fi să-l compar, l-aș compara cu un copywriter care știe unde să pună virgula, care simte unde e mai bine să pună punct.

Da, el este bucătarul-artist. Nu e neapărat să fie înțeles, ci să fie gustat.

Cred că trăim vremuri în care ne străduim cu toții să fim artiști, uitând, de fapt, să ne detașăm de gând și să ne trăim propria personalitate, fie că scriem, fie că gătim sau dăm cu mătura.

Nu de alta, dar vine Crăciunul și poate ne mai facem singuri câteva cadouri. Cadouri care nu costă bani, dar foarte greu de găsit.

 

Corina Giurgia

Cafe ON AIR 

 

 

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *