full screen background image

AUDIO: Ieșenii vor lucra cot la cot cu consilierii locali pentru transportul public

Distribuie

Asociația CIVICA a adunat 45 de propuneri de la ieșeni în ceea ce privește îmbunătățirea mobilității urbane. După cum a explicat Oana Olariu, Coordonatorul proiectului „Cetățenii Conduc”, trei dintre aceste proiecte vor intra în dezbatere publică în luna decembrie, când vor fi adoptate de către un consilier local.

Evenimentul propus de CIVICA va avea loc pe 15 decembrie, când vor fi aduse în dezbatere publică trei proiecte care pot face din Iași un oraș care pune pe primul loc oamenii, iar nu mașina. După ce vor invita consilierii locali să li se alăture în calitate de „consilieri adoptivi”, ieșenii vor lucra cot la cot cu aceștia în grupuri de lucru, fiecare putând contribui cu câte puțin din timpul, cunoașterea, expertiza și capitalul său social.

10 proiecte au intrat pe lista scurtă, iar ieșenii pot oferi feedback direct

Datorită numărului neașteptat de mare de proiecte pe care ieșenii le-au propus – 45 de soluții -, organizatorii au decis să selecteze în lista scurtă 10 dintre acestea și să organizeze întâlniri unu la unu cu inițiatorii proiectelor. După acest pas de selecție, ultimele trei dintre ele vor intra în dezbaterea publică din luna decembrie, apoi orice ieșean este invitat într-un grup de lucru deschis.

Organizatorii au identificat trei direcții principale pe care ieșenii le-au bifat în proiectele propuse: predictibilitatea și punctualitatea transportului public – benzi destinate pentru autobuze și tramvaie, aplicații telefonice conectate la GPS și transportul alternativ – pentru încurajarea deplasării în oraș cu bicicleta. Prin această chemare publică, au reieșit ideile care atrag cel mai mult atenția în comunitate și devine mai clar ce prioritizează ieșenii atunci când vine vorba despre transport public și mobilitate urbană.

Ieșenii interesați pot oferi pe paginile proiectelor feedback până în această seară (29 noiembrie, ora 19.00), în rubrica de comentarii. Toate proiectele pot fi consultate aici.

Oana Olariu, coordonatorul proiectului „Cetățenii Conduc”

Autorii propunerilor își vor alege echipa de implementare

Fiind un concept de eveniment care permite organizarea în grupuri, CIVICA îi invită pe toți ieșenii să se implice activ. Oana Olariu a punctat faptul că propunerile vor fi evaluate și pe criteriul probabilității de implementare imediată în Iași: „Toate cele 45 de propuneri sunt extraordinar de complexe și ating probleme reale din Iași, așa că noi ne-am dori să nu pierdem acest capital de sugestii. Vrem să vedem în ce măsură autorii proiectelor pot să formeze un grup consultativ, care să dea feedback pe proiectele de mobilitate ale Primăriei”.

Oana Olariu, coordonatorul proiectului „Cetățenii Conduc”, a discutat cu Șerban Vornicu, realizatorul emisiunii INTER CONECTAT și vine cu mai multe detalii:

Despre „Cetățenii Conduc”

Inițiativa face parte dintr-un proiect mai amplu al Asociației CIVICA, numit sugestiv „Cetățenii conduc. Ai puterea, fără să fii politician.” Proiectul are scopul de a face din Iași un oraș cu management colaborativ, în care cetățenii și decidenții lucrează împreună și au aceeași agendă. Temele abordate în cadrul acestor întâlniri diferă de la o întâlnire la alta, între subiectele discutate numărându-se cultura, antreprenoriatul și managementul traficului.

În luna octombrie, CIVICA a organizat în cadrul aceluiași proiect evenimentul „Schimbare socială prin cultură”. Atunci, 3 ieşeni cu inițiativă au stat faţă în faţă cu aleşi locali pentru a discuta despre cum pot fi implementate colaborativ soluţii care să contribuie la vibraţia culturală a Iaşului.

Fotografii de la evenimentul din luna octombrie:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *