full screen background image

CONFESIUNI CU STIL l INVITAT CRISTIAN MUNGIU

Distribuie

A plecat din Iași, vine din București și de peste tot.

Va  prezida anul acesta Cinéfondation și juriul pentru scurtmetraje la cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (17 – 28 mai), după ce a fost membru al juriului condus de Steven Spielberg în 2013.

Are o lungă și de succes poveste . După ce a câștigat premiul Palme d’Or cu filmul “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), a fost recompensat și cu premiul pentru scenariu cu filmul “După dealuri” (2012).

De asemenea,  a primit la Cannes premiul pentru regie cu “Bacalaureat” (2016).

S-a născut în orașul Iași în familia medicului Ostin Mungiu, profesor universitar la UMF  Iași, și Mariei Mungiu, profesoară de limba și literatura română. Sora lui, Alina Mungiu-Pippidi, medic psihiatru de profesie, a devenit cunoscută ca politolog, activist civic și analist politic.

Cristian Mungiu a studiat limba și literatura engleză și americană și a lucrat o perioadă ca profesor, precum și ca ziarist și moderator la radio și la televiziune.

Sora sa, Alina, i-a fost și prietenă și un adevărat model de urmat. A fost și este cea care l-a susținut de când era mic să-și atingă țelurile și să urmeze cariera în cinematografie.

A urmat Facultatea de Litere la Iași dar mai apoi a știut că pentru a fi implinit trebuie să continue studiile la București, la Academia de Teatru si Film .

Are doi băieți pe care îi iubește enorm , ne-a mărturisit că nu este ușor dar este minunat să fii tată și că ar face orice sacrificiu pentru ei.

 

Premii obținute în carieră:

  • Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Dakino (2000), pentru scurtmetrajul Zapping
  • Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2002), pentru filmul Occident
  • Premiul acordat de către Federația Internațională a Presei Cinematografice la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile
  • Premiul acordat de administrația educației naționale din Franța la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile
  • Marele Premiu “Palme d’Or” la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile
  • “Cel mai bun regizor european” pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, premiu oferit de Academia Europeană de Film, 2007
  • Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012) pentru filmul După dealuri
  • Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes (2016) pentru filmul Bacalaureat

 

Întreaga emisiune poate fi  reascultată sâmbătă , 20 mai  2017  de la ora 9.00.

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *