full screen background image

DNA cere din nou ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea

Distribuie

gabriel oprea     DNA cere din nou ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea. Este vorba despre o nouă anchetă care îl vizează pe fostul ministru de Interne.

„Am luat act de comunicatul DNA și despre suspiciunea invocată astăzi de procurori în ceea ce mă privește. Nu cunosc alte detalii cu privire la acest caz în afara celor transmise public de către DNA și nu voi comenta suplimentar presupusele fapte.

Mă consider nevinovat și consider că suspiciunea invocată nu este întemeiată. Este însă datoria magistraților să clarifice acest aspect, astfel încât adevărul să iasă la lumină.

Ca și până acum, voi da curs solicitărilor DNA și voi contribui cu toate informațiile și detaliile care îmi vor fi cerute. În soluționarea acestui caz voi uza de orice mijloc constituțional și legal de care dispun”, a comunicat Gabriel Oprea.

Noul dosar a fost deschis în contextul în care DNA cercetează „presupuse acte asimilate corupției săvârșite de persoane din conducerea Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.)”.

În acest context, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general referatul cauzei, în scopul sesizării Senatului cu formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, la data faptei viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne.

Acesta este acuzat de abuz în serviciu.

„La data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei.

În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și copii ale dosarului de urmărire penală”, a comunicat DNA.

În urmă cu două zile, DNA anunţa că fostul şef al Serviciului Secret din Ministerul Afacerilor Interne, Nicolae Gheorghe, este urmărit penal pentru corupţie. Acesta este acuzat că a cheltuit nejustificat o parte din banii pe care structura pe care o coordona îi avea la dispoziţie tocmai pentru lupta împotriva corupţiei.

Sunt 11 documente semnate de chestorul Nicolae Gheorghe prin care banii şi-ar fi schimbat destinaţia, două dintre acestea fiind semnate şi de chestorul Nelu Zărnică, fost adjunct la comanda Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Cei doi au fost destituiţi de curând de premierul Dacian Cioloş pentru lipsa de performanţă.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea mai este acuzat de abuz în serviciu în dosarul “Girofarul”, pentru că ar fi beneficiat de coloană oficială fără a avea dreptul la aceasta. Mai mult, în baza unui protocol între instituții, el i-ar fi dat dreptul și lui Tiberiu Nițu la coloană oficială, deși legislația prevede că de aceasta pot beneficia doar președintele, premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului.

În urma acestei anchete, Tiberiu Niţu a demisionat din funcţia de procuror general.

VivaFM – Live Your Music! » Național

ComentariiNotă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza