full screen background image

Față în Față cu vaccinarea

Distribuie

În ediția din această săptămână, Alina Cojocaru și Andrei Giurgia alături de Mihnea Hurmuzache – medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase – și Marius Voicescu – purtătorul de cuvânt al DSP Iași au discutat despre vaccinare și importanța acesteia.

 În România, legislaţia nu prevede obligativitatea vaccinării, ci doar obligativitatea doctorilor de a asigura vaccinarea copiilor. În general, părinţii sunt întrebaţi dacă doresc să-şi vaccineze copiii şi semnează un consimţământ.

E foarte important ca părinţii trebuie să poarte o discuţie cu personalul medical calificat (medic neonatolog, pediatru, medic de famile, epidemiolog), care îi va informa despre importanţa, rolul şi eventualele efecte adverse ale vaccinării, în raport cu ultimele studii medicale, evitându-se informaţiile din reviste sau bloguri care nu sunt de specialitate.

 Curentul celor care se împotrivesc vaccinării a pornit odată cu publicarea în revista Lancet a unui studiu realizat de Andrew Wakefield, care, în urma evaluării a doar 12 copii, a ajuns la concluzia că există o legătură între vaccinarea MMR (ROR-rujeolă-oreion-rubeolă) şi apariţia simptomelor de autism. Însă cum s-a dovedit ulterior, acest medic a folosit informaţii false iar temeiul ştiinţific lipsea cu desăvârşire.

La nivel naţional, de la debutul epidemiei – februarie 2016 – până în prezent s-au înregistrat 36 de decese în rândul copiilor. Până pe 17 noiembrie, în ţară s-au raportat 9.900 de cazuri de rujeolă.

In aceste zile, Rujeola se extinde printre copiii din judeţele Moldovei. În ultimele două săptămâni, la Spitalul de Boli Infecţioase „SfântaParascheva“ au fost internaţi şase copii cu suspiciune de rujeolă. Boala a fost confirmată cu analize de laborator în trei cazuri. Dacă doi dintre bolnavi nu sunt încă eligibili pentru administrarea vaccinului ROR întrucât nu au vârsta minimă necesară – nouă luni, ceilalţi patru copii nu au fost imunizaţi pentru că părinţii lor nu au acceptat.

Ascultă întregul dialog mai jos:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *