full screen background image

Fiul lui Tudorel Toader a fost angajat la UAIC după ce Senatul a modificat regulamentul. Nimeni nu comentează situația

Distribuie

UPDATE: Tudorel Toader a reacționat pe pagina sa de Facebook:

„Față de afirmațiile tendențioase, promovate în spațiul public, înțeleg să fac următoarele precizări:

1. Ionuț Alexandru Toader este notar public începând din 2011, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității Petre Andrei din Iași, începând din 2013 și doctor în drept penal, din 2016.
2. Postul de asistent universitar, scos la concurs, a fost publicat în Monitorul Oficial al României.
3. Prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare.
4. Îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi observată pe pagina de internet a Universității.
5. Pentru ocuparea postului de asistent universitar este necesar titlul științific de doctor în domeniul drept!”

 

Fiul ministrului de Justiție, Ionuț-Alexandru Toader a candidat pentru postul de Asistent universitar din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași (UAIC) . Acesta a fost singurul candidat și a fost admis cu media 9,24.

Cu o lună înainte de concurs, Senatul UAIC a modificat regulamentul intern, introducând o precizare referitoare la specializarea doctoratului. Fără această precizare, fiul ministrului nu se putea înscrie.

Toader Jr. s-a putut înscrie  la concurs numai după ce tatăl său s-a suspendat din funcția de rector, deoarece rudele celor din conducere nu pot fi angajate în instituție. 

Reporterii VivaFM au luat legătura cu purtătorul de cuvânt al universității, dar acesta nu a dorit să comenteze subiectul.

Totuși, Universitatea a reacționat printr-un comunicat de presă transmis în cursul zilei de joi.

Cu privire la cazul semnalat pe larg în presă legat de concursul pentru posturi didactice, conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” face următoarele precizări:

Ionuț-Alexandru Toader a candidat pentru postul de Asistent universitar, poziția 71, disciplina Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele, perioadă determinată, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017. Comisia de concurs a fost formată din cinci profesori și conferențiari de la  universități din România și o persoană de la Facultatea de Drept din Iași.  Media de concurs a fost 9,24, candidatul fiind admis. 

Conform reglementărilor interne ale Universității „Alexandru Ioan Cuza”, nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcții de conducere. Pe perioada concursului, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcția de rector al Universității, fiind suspendat din funcție, iar articolul nefiind aplicabil în acest caz. La nivel național, Legea Educației nu are prevederi care să restricționeze accesul la posturi didactice membrilor familiei.

Întregul parcurs al concursului pentru posturi didactice a fost transparent, toate documentele fiind publicate pe site-ul universității în fiecare etapă.

Lista posturilor didactice pe perioadă determinată scoase la concurs este aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/D-LISTA-POSTURI-DIDACTICE-PER-DET-ASISTENT-LECTOR-SEM-II-2016-2017-1.pdf

Documentele candidatului sunt disponibile aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/2-Documente-candidati-posturi-didactice-per.determinata-asistent-lector.zip

Componența comisiilor este disponibilă aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/3-DECIZIE-COMISII-DE-CONCURS-CONCURS-ASISTENT-LECTOR-PER.DET_..pdf

Rezultatele concursului sunt disponibile aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2017/05/B-REZULTAT-ASISTENT-PER.DET_.-FINAL.pdf

 

Senatul Universității a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menționat, deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în

domeniul Drept, cerința pentru candidați fiind diplomă de doctor în Drept. [Scan al domeniului postului aici] 

Mai mult de atât, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Senatul a modificat metodologia de concurs în sensul introducerii unei trepte suplimentare de validare și filtrare a candidaților pentru posturi didactice, instituind o comisie la nivelul fiecărei facultăți care să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate”, este comunicatul emis de Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

Alexandra Ciobanu

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *