full screen background image

(FOTO) Natalia Ciobanu: basarabeanca adoptată de Franța, pornită acum într-o călătorie în jurul lumii

Natalia Ciobanu s-a născut în satul Lopatnic, raionul Edineț. A fost cea mai bună: la școală, la liceu și apoi, când și-a luat viața în dinți și a plecat în Franța, i s-a dus vestea că era la fel de studioasă. Când a pleca peste hotare era un lux, Natalia și-a făcut bagajul și a plecat. Curajul a stat în faptul că Republica Moldova nu-i oferea un viitor pe măsura puterilor ei. Asta i-a fost de-ajuns să-și ia familia acolo, pentru o viață mai bună: mama, tata, frații. Acum, basarabeanca din Lopatnic face înconjurul lumii din drag de călătorii, și-a luat un an de pauză de la serviciu și își dorește să se întoarcă în Basarabia pentru a dezvolta logopedia ca domeniu care să ajute oamenii. Acum aflăm și ce conține un bagaj pentru a vedea o lume întreagă.

Natalia, cum te-ai prezenta celor care nu te cunosc?

O ființă optimistă, curioasă, dinamica, uneori impulsivă. Sunt constant în căutarea lucrurilor frumoase și bune, dar nici într-un caz, al perfecțiunii. Îmi place viața și încerc să iau ce e mai bun de la ea : am un apetit inexplicabil de viață, sperând să contaminez şi pe cei din jurul meu.

De când ai plecat din Moldova și cu ce gând?

Am plecat din Moldova în noiembrie 1999, cu scopul de a face bani peste hotare, anume în Franța, și să ma întorc în Moldova, pentru a-mi face studiile. Pe atunci nu știam că va fi posibilitatea de a-mi construi un viitor în Franța, care îmi este patria-mamă adoptivă.

Cum a fost acomodarea în Franța, mai ales că plecai în niște vremuri în care a pleca  din țară era ceva exotic, extravagant?

Da, într-adevăr, totul era nou pentru mine, având doar 19 ani. După amintirile mele, acomodarea a fost foarte rapidă, am încercat să mă integrez făcând studii în Paris și muncind pentru familii franceze. Totuşi integrarea pe plan administrativ a fost foarte grea, căci am obținut primele acte în Franța după trei ani de reşedință ilegală.

De ce anume ți-e dor când spun Moldova?

De bunica, verişori, prieteni, foşti colegi şi unele bucate moldoveneşti.

Te-ai gândit vreodată să te întorci definitiv?

Da, e posibil să vreau să mă întorc la batrânețe: aşa mă gândesc acum. Fiind logopedă, momentan, aş vrea să mă întorc în Moldova pentru un proiect, cu scopul de a dezvolta logopedia în Moldova, deoarece în Europa aspectele de reabilitare sunt diverse, anume în domeniul neuropsihologic.

 

CĂLĂTORIA ÎN JURUL LUMII

Ai început acum o călătorie în jurul lumii. Este o promisiune mai veche de-a ta sau pur și simplu s-au aliniat planetele în sensul ăsta?

Cred că sunt ambele. De mică îmi plăcea să călătoresc, fie mici distanţe (Edineţ, Cupcini, Chişinău), fie ele mai mari ca de exemplu, în Rusia. De fapt, mama m-a obişnuit de mică pe drumuri, între Rusia şi Moldova.

Călătoria în jurul lumii era un vis ce mi se părea irealizabil. Dar cum se spune: daca vrei, poți. Am luat această decizie în luna august 2018 şi imediat am făcut o cerere de an sabatic la muncă, ceea ce a fost acceptat foarte uşor. Cred că în acest sens s-au alineat planetele pentru a accelera procesul.

Cum decizi să pleci într-o asemenea nebunie frumoasă?

Sunt de acord cu tine, Corina, e o nebunie, căci nu am planificat nimic. Știu aproximativ ce ţări vreau să văd, dar nu exact unde merg şi ce voi face. Totul se improvizează pas cu pas. Frumoasă este această nebunie, căci tot ce am văzut în țările deja vizitate ca Argentina, Chili, Bolivia şi Peru e pur şi simplu minunat şi impresionant.

Cât înseamnă un buget gândit dinainte pentru asta?

La început mi se părea prea scump pentru a mă aventura în această peripeție. Apoi am descoperit pe bloguri că suma de 15.000 de euro e suficientă pentru a călători în condiții foarte bune. Depinde despre ce fel de călătorie e vorba: mergi ca turist sau ca simplu călător. Ultima variantă îmi convine mai mult și mă costa și mai puțin. Sunt multe opțiuni pentru a călători cât mai ieftin: adoptând sistemul Couchsurfing (cazare la localnic gratis), facând voluntariat sau găsind joburi în funcție de aptitudini.

În orice caz, nu costă chiar atât de mult să călătorești. Chiar am întâlnit tineri ce călătoresc fără bani.

Cum arată bagajul celui care pleacă în jurul lumii?

Este vorba de un rucsac de 10 kg, 44 L, de tipul cabine size; de o geantă de mână pentru cele mai importante lucruri şi o gentuţă pentru a avea la braţ, actele, telefonul, cardul banca, camera video și banii. Rucsacul conține un sleeping bag, două mici prosoape, șase bucăți de lenjerie, patru tricouri, patru rochii subțiri, o pereche de bascheți, o pereche de sandale, o gentuță cu chestii de toaletă, o mică trusă de machiaj, două pulovere și mici accesorii …

 

Amintește-ți de vremea când erai copil, acasă, la Lopatnic. Care era cel mai mare vis al tău?

Greu de spus, căci mi se pare că aveam mai multe visuri, dar cred că toate aveau același scop, cel de a fi sănătoasă și fericită orice aș face, oriunde n-aș fi.

De fapt, această călătorie face parte din dezvoltarea mea personală, anume de a-mi cunoaște mai bine capacitățile și de a deveni mai bună la suflet, sperând să iau ceea ce e mai bun din fiecare țară vizitată.

 

© realizat de Corina GIURGIA

GALERIE FOTO/ ARHIVA PERSONALĂ

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *