full screen background image

(FOTO|AUDIO) Un proiect ECO transfrontalier de 2 milioane de euro a fost finalizat ieri în orașul Durlești, Republica Moldova

Distribuie

 

(Audio Ștefan Sofronovici, poet)

Orașul Durlești de lângă Chișinău, Republica Moldova, a devenit ieri în mod oficial un Oraș ECO. Acest lucru a fost posibil odată cu finalizarea proiectului “Oraşe-eco – o viziune comună în zona transfrontalieră”, proiect cu finanțare europeană, prin care a fost posibilă ecologizarea albiei râului Durlești, pe o suprafață de 1.200 de metri, și reamenajarea acesteia pentru a îndepărta riscul de inundații și a scădea nivelul de poluare, dar și plantarea de arbori pentru a ajuta la refacerea vegetației afectate.

Finalizarea lucrărilor de ecologizare a râului a fost prezentată ieri într-un cadru oficial, eveniment la care au luat parte atât reprezentanți din Republica Moldova, cât și din România. În ciuda vremii neprietenoase, oaspeții și autoritățile locale au mers în locațiile în care s-au realizat lucrări, s-a tăiat panglica de inaugurare și s-au intonat pe rând Imnul Republicii Moldova, Imnul României, Imnul Uniunii Europene, dar și Imnul orașului Durlești.

dsc_0067

Orașul Durlești este situat în partea de nord-vest a orașului Chișinău, mărginindu-se cu sectorul Buiucani al capitalei și fiind despărțit de Chișinău doar de un drum – strada Hotinului. Localitatea are o populație de 23.000 de cetățeni. Prin ecologizarea și reabilitarea a 1.246 de metri din râul Durlești, 46 de locuințe vor fi protejate împotriva inundațiilor.  Alte etape ale acestui proiect sunt reprezentate de seminarii educaționale pe teme ecologice, o acțiune de ecologizare a orașului Durlești și de plantare de copaci.

Viceprimarul orașului Durlești, Ion Arseni, a subliniat cât de important este acest proiect pentru locuitorii orașului pe care îl administrează:

 

Eugenia Cervenchi, localnică

 

Acest proiect a fost realizat de Primăria Durlești (beneficiar), municipiul Chișinău, în parteneriat cu Asociația Cutezătorul, raionul Telenești, Republica Moldova, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, Iași, România, și Universitatea Economică Națională, Odessa, Ucraina, cu sprijinul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Proiectul transfrontalier a fost implementat în perioada decembrie 2013- decembrie 2016, cu o valoare totală de peste 2 milioane de euro, din care 1,8 milioane au reprezentat contribuția Uniunii Europene, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.  Obiectivele specifice ale acestuia au fost amenajarea ecologică a râului Durleşti pe o lungime de 1260 de metri, reducerea poluării râului prin prevenirea depozitării deșeurilor pe maluri, creșterea nivelului de protecție a comunității locale din Durlești împotriva inundațiilor, instruirea autorităților locale pe subiecte ecologice, protejarea faunei specifice și refacerea vegetației, dar și sensibilizarea comunităților din zona de graniță asupra menținerii unui mediu curat.

dsc_0142

Dumitru-Tudor Jijie, director executiv Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, a vorbit despre colaborarea cu cei doi vecini ai Românei în implementarea proiectului din orașul Durlești:

 

Deși acest proiect este îmbucurător pentru comunitarea din Durlești, acesta a întâmpinat câteva dificultăți atât în faza de documentație, cât și în cea de implementare propriu-zisă. Dacă etapa de consultare cu localnicii nu a fost una dificilă, echipa de implementare a fost nevoită să amâne lucrările din cauza unei suprapuneri cu un alt proiect aprobat anterior.

dsc_0162

Alexandru Chicu, manager de proiect, ne-a vorbit despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în ceea ce privește implementarea proiectului:

 

 

dsc_0112

Despre aceeași etapă a proiectului a vorbit și Ion Bălan, antreprenor al proiectului:

 

 

dsc_0158

 

Alina Jijie, reprezentant al Asociației Obștești Cutezătorul, raionul Telenești, a vorbit despre proiectul finalizat ieri la Durlești, dar și despre alte proiecte cu finanțare europeană de care a beneficiat orașul amintit, cum este exemplul Casei de Cultură din oraș care a beneficiat de un studio audio de înaltă performanță. Totodată, aceasta a vorbit și despre importanța pe care Uniunea Europeană o are în dezvoltarea economiei Republicii Moldova.

Audio Alina Jijie

 

În a doua parte a zilei, la Centrul de Training, Expoziții și Simpozioane de pe teritoriul localității Ruseștii Vechi, raionul Ialoveni, a avut loc conferința de presă cu ocazia finalizării proiectului, precum și un workshop pe teme de dezvoltare durabilă, eficiență energetică, îmbunătățirea accesului de către autoritățile publice la fonduri europene și atragerea de fonduri europene, discuții pe subiecte ecologice, dar și despre colaborarea transfrontalieră.

dsc_0138

Aici au luat cuvântul atât reprezentanții părților implicate în proiectul de la Durlești, cât și reprezentanți ai unor organizații publice și private ce se implică în activități ce au ca scop dezvoltarea de soluții pe teren lung pentru problemele de mediu cu care se confruntă comunitățile. La eveniment au fost prezenți și trei studenți de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, membrii ai Ligii Studenților la Geografie și Geologie (LSGG) din Iași, ce le-au povestit participanților la workshop despre activitățile lor de ecologizare înteprinse în cadrul asociației studențești din care fac parte, prilej ce a bucurat audiența întrucât au demonstrat că și generația tânără se implică în protejarea și ecologizarea mediului înconjurător.

În contextul discuției legate de importanța fondurilor europene și a colaborării transfrontaliere, Președintele Raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a povestit despre construcția Centrului de Training (Supporting Centre for Cross-Border Business Environment – Training, Exhibition and Symposium , contract nr. MIS-ETC 1156),  finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

dsc_0166

Audio Anatolie Dimitriu

La Centrul de Training  s-a format cadrul perfect pentru schimbul de idei, și chiar posibilități de parteneriate între autoritățile publice și asociațiile prezente la eveniment.

Viva FM a fost singura instituție media din România participantă la acest eveniment.

Autori: Cristian Hitruc

Ramona Cojocaru

 

Aici regăsiți GALERIA FOTO:

 

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza