full screen background image

Icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica va fi adusă astăzi la Iași

Astăzi, 21 mai, după Liturghia de la ora 18.30, va fi adusă, la Catedrala Romano-Catolică din Iași, icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. Aceasta va rămâne până în ziua venirii Papei Francisc la Iași.

PS Petru Gherghel a decis ca în toate parohiile din Dieceza de Iași, timp de 9 zile, să se celebreze o novevă dedicată Maicii Domnului de la Cacica (rugăciuni speciale către Maica Domnului). În acest scop, PS Petru Gherghel a trimis o scrisoare pastorală în toată dieceza, scrisoare care poate fi citită aici.

Icoana de la Cacica va fi adusă astăzi, 21 mai, în jurul orei 19.15. Va fi o primire la intrarea în catedrală, făcută de PS Petru Gherghel, apoi icoana va fi dusă și așezată în altar, după care se va rosti o rugăciune către Maica Domnului.

În ziua de 1 iunie, la 16.45, icoana va fi dusă în procesiune de la catedrală la scena din fața Palatului Culturii. În fața acestei icoane, Papa Francisc va rosti o rugăciune special pregătită pentru acest moment, o rugăciune de consacrare a tinerilor și a familiilor la Sfânta Fecioară Maria.

Pregătirea pentru acest moment de întâlnire extraordinar va avea un caracter marian, credincioşii fiind invitaţi să se roage într-un mod special timp de nouă zile, adică o novenă, în faţa acestei icoane. Cu câteva momente înainte de sosirea papei Francisc la Iaşi, icoana va fi purtată în procesiune spre locul întâlnirii, adică pe scena special amenajată din faţa Palatului Culturii, pentru a arăta că Maica Domnului, stăpână preaiubită în această ţară care este “grădina ei”, îi veghează cu prezenţa sa spirituală şi iconică pe toţi cei care vor să trăiască în credinţă şi rugăciune această întâlnire cu papa”, spun reprezentanții Catedralei Romano-Catolice din Iași.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică. Este vorba despre „Madona Neagră” (Czarna Madonna) de la Czestochowa (Polonia). Până în prezent, ea a fost vizitată şi văzută de mii de pelerini din ţară şi din străinătate, în sanctuarul internaţional de la Cacica, din inima Bucovinei.

Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu aproximativ 210 ani.

Alina BATCU

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *