full screen background image

Idei și Efecte| „Antologia fabulei românești” sau cum trebuie să ajungem la morală prin umor

În ediția din această săptămână am decis să fabulăm și nu oricum, ci cu ajutorul unei apariții editoriale recente, propusă de editura ART – Antologia fabulei românești – de la Dimitrie Ținchindeal până la Marin Sorescu.

Omul a fost cel care a învățat de la natură și nu invers. Prin plante, animale și orice altceva s-a văzut și se vede prin natură, a fost o școală de viață pentru om. Fabula este specia literară cea mai reprezentativă pentru a arăta la cât de multe învățăminte poate omul să ajungă prin natură, pentru că de cele mai multe ori nu se poate vedea singur, îi trebuie mărturia și asocierea cu natura.

 

Dragoș-Andrei Preutescu: Cât de morali putem deveni prin fabule? Devenim morali pentru noi înșine, sau pentru cei din jurul nostru? Fabulele reprezintă o specie literară a introspecției, nu a „inspecției” publice. Este bine să încercăm să compensăm lipsa noastră de ancorare în realitatea socială, prin fabule sau orice altceva ne apropie mai mult de adevărurile despre oameni.

Corina Giurgia:  Cred că nu trebuie să fabulăm atât de mult realitatea și să nu mai urmărim totul prin lentila unei seriozități cu exces de zel. Excesul de zel poate fi redus dacă nu ne mai luăm atât de mult în serios. Fabulele nu ne pot face mai morali, dar ne pot pune pe gânduri, pentru că sunt serios de comice, dar și sincere.

Ascultați aici înregistrarea emisiunii (I parte) de duminică, 17 iunie; ediție recomandată de Editura ART:

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *