full screen background image

Idei și Efecte/ Cum să fii fericit în România (AUDIO)

Distribuie

Astăzi vorbim despre fericire, eterna temă a omului!

23 decembrie 2017/ în Idei și Efecte, dialogăm pe seama unei cărți apărute recent la Editura Humanitas. Cum să fii fericit în România este un volum coordonat de Oana Bârna, în care apar texte scrise de Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Anamaria Smigelschi, Andrei Pleșu, Adriana Bittel, Dan Tăpălagă, Jean A. Harris, Vlad Zografi, Clotilde Armand, Ariana Rosser Macarie, Andreea Răsuceanu, Andrei Cornea, Monica Pillat, Mihaela Coman, Horia-Roman Patapievici.

În ediția de astăzi, discutăm și despre ce cărți oferim în dar de Crăciun, despre cum putem fi fericiți și despre lucrurile simple, care ne aduc fericirea.

Din carte
În loc de introducere: Cioran despre (ne)fericire
În loc de încheiere: Punctul 7 din chestionarul lui Proust: „Fericirea pe care mi-o visez“

„Ce-ar fi să descoperim că adevărata fericire e cea care ne pune viaţa la încercare și îi dă o împlinire tocmai pentru că a fost smulsă unei lumi ostile? S-ar putea ca trecerea noastră pe pământ să capete altă forţă când, în strădania naturală spre fericire, suntem puși în situaţia de a compune un destin nu cu bunăstarea, răsfăţul și trufia marilor popoare, ci cu suferinţa celor «insignifiante» (Cioran).

Ce miză extraordinară intră în joc când întrebarea privitoare la fericire se naște dinăuntrul unei istorii nefaste! Cum de-au existat oameni care și-au găsit fericirea într-o lume în care totul predispunea la nefericire? Să existe oare o alchimie graţie căreia, dintr-o viaţă atacată pe versantul ei negativ, sfârșești prin a extrage poftă de viaţă și gândul final că nu ai trăit degeaba?
Pe scurt: cum e cu putinţă ecuaţia paradoxală a fericirii? (GABRIEL LIICEANU)

Corina Giurgia: Cum mai vorbim despre fericire, cum o căutăm? Cum ni se întâmplă „să dăm peste” fericire?

Dragoș Preutescu: Ca orice om, la început, am căutat fericirea. Acum ne căutăm reciproc. În viitor, sigur o să mă caute ea pe mine, atunci când voi ști, având la bază experiența lumii exterioare, că am căutat ceea ce deja există. Fericirea își poate aloca o putere nemăsurată, pentru că ea cunoaște naivitatea și vulnerabilitățile noastre ca oameni. Putem depăși aceste stări într-o lume contemporană a consumului și a construirii imaginii de sine?

Mulțumiri pentru susținerea ediției din 23 decembrie Librăriei Humanitas Piața Unirii din Iași, prin amabilitatea Humanitas.

 

Ascultați înregistrarea emisiunii aici:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza