full screen background image

Idei și Efecte: Despre dragoste: de la Eminescu & Micle la Alain de Botton

Distribuie

Alain de Botton, Mihai Eminescu și Veronica Micle – Iubirea văzută și iubirea nevăzută

Pentru ediția din această săptămână a emisiunii Idei și Efecte, vă propunem un alt duet al cărților. De această dată ne-am oprit la Eseuri de îndrăgostit, de Alain de Botton (Editura Humanitas, 2013) și Dulcea mea doamnă / Eminul meu iubit, corespondența dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Am încercat să suprindem vicleniile iubirii, jocul pe care două persoane îndrăgostite îl valorifică în actul iubirii, cât devenim și cât suferim prin iubire și alte aspecte prin care cele două cărți completează sau contrazic anumite ipostaze ale iubirii, sau ale cuplului.

 

Dragoș Preutescu: Astăzi, mai mult ca oricând, percepem iubirea ca pe un fel de luptă, ca pe o dispută pentru o condiție socială. Cineva suferă, cineva va suferi, cineva a suferit deja. Unul oferă mai mult, celălalt mai puțin. Unii caută căile eliberării, alții caută liniștea pământească. Cu toate acestea, iubirea nu are o condiție-model și este de înțeles de ce – fiecare dintre noi e diferit și iubește diferit. Alain de Botton vine cu ideile „vulgare” ale iubrii, Eminescu și Micle vin cu iubirea împlinită pe jumătate, pentru că cineva câștigă mai mult. Poate fi iubirea o bună pacificatoare a sufletelor, a ideilor, a condițiilor de viață? Sau e una e energiilor, a creativității, a cunoașterii vieții prin suferințe delicate?

 

Corina Giurgia: Iubirea citită din cărți seamănă teribil cu cea din viață! E important să citim astfel de povești ca să ne identificăm, ca să ne aliniem la linia de start cu câteva replici învățate. Dacă nu replici, măcar secvențe care să ne arate că nu suntem singuri pe lume, că nimeni nu se salvează singur sau că iubirea se împlinește mereu, dacă are a se împlini. Doar dacă intervine moartea, nu se poate face nimic, deși unii au scris scenarii și despre aceasta. În viață, în viața dragostei, mereu există un „dacă”, care pare să alinieze planete, să mute munți și să fericească inim, deci da, este vorba despre energii, idei, creativitate, cunoaștere. Cel mai important este să te simți cu celălalt ca și cum ai fi la tine în suflet cufundat.

Ascultați înregistrarea emisiunii aici:

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza