full screen background image

Idei și Efecte/ Despre inimă și alte eseuri, de Andrei Pleșu (AUDIO)

Distribuie

Eseurile filozofice ale lui Andrei Pleșu ne reamintesc că suntem nevoiți să cunoaștem problemă răului, condiția inimii și a bătrîneții, chiar laturile prostiei noastre. Când te gândești la toate acestea, o faci prima dată pentru tine. Îți proiectezi viața prin a indica aceste măsuri ale existenței, vorbind despre ele și căutând să le înțelegi.

Dragoș Preutescu: În ultimul timp, nu neapărat voluntar, mi-au atras atenția două subiecte: prostia și bătrânețea.  Pentru prima, pot spune că am deja o experiență, pentru cea de-a doua, las timpul să clarifice situația. Ce am face noi, oamenii, dacă nu ne-am gândi la iubire, la moarte, la ideea de rău, la ce gândește mintea noastră? Care ar fi traseul existenței noastre?

Corina Giurgia: Probabil că acest exercițiu al gândirii ne scoate din angoasă, ne ajută să dăm un sens vieții, acolo unde simțim că este un loc gol. Există oameni care nu se întreabă despre sensurile iubirii și nu este condamnabil; vrei doar s-o trăiești, ești liber s-o faci! Dar este atât de reconfortant să te chestionezi pe tine și să descoperi lumi noi, să-ți fii propriul pedagog. Andrei Pleșu mă atrage spre scriitura sa prin această gimnastică a minții, pe care o face la modul superlativ, pe care o face arătând lumii o parte a cuvântului care ne face oameni, care ne oferă răspunsuri. Ca să nu ne simțim singuri pe lume, e bine să ne gândim la esențialul vieții, la ceea ce urmează după viață. Poate o altă viață.

Despre inimă și alte eseuri a apărut în 2017 la Editura Humanitas și poate fi găsită aici.

Mulțumim, Librăria Humanitas Iași, pentru susținerea ediției dedicate cărții Despre inimă și alte eseuri.

Andrei Pleșu va fi prezent la Iași, pe 12 decembrie, la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, pentru a i se conferi titlul de Doctor Honoris Causa. Detalii, aici.

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza