full screen background image

Idei și Efecte/ Despre „Mistica rugăciunii și a revolverului”, cu Cristina Căpitănița (Humanitas Iași)

Distribuie

Mistica rugăciunii și a revolverului – biografia și contextualizarea istorică

Biografiile personajelor istorice ale României nu sunt numeroase, mai ales ale celor care s-au remarcat prin violență, sau credința dusă până la forma extremismului. E nevoie de curaj și capacitate de a transforma contextual istoria, în așa fel încât să evidențiezi trăsăturile și atitudinile unui anumit personaj istoric. În acest fel ni se prezintă și cea mai recentă carte semnată de scriitoarea Tatiana Niculescu, Mistica rugăciunii și revolverului¸ apărută anul acesta la Editura Humanitas și devenită bestseller. Este o biografie a lui Corneliu Zelea Codreanu, conturată în jurul evenimentelor istorice care au făcut să apară și să se manifeste acest lider politic și religios.

Dragoș Preutescu: Găsim în cartea Tatianei Niculescu contextele (descrise foarte bine), în care liderii de tipul lui Corneliu Zelea Codreanu se remarcă și acționează în conformitate cu propriile credințe. Într-o combinație de incertitudine, educație dogmatică, evenimente politice contradictorii, „inspirații” din activitatea altor organizații și lideri, sunt doar câteva din ingredientele pentru rețeta extremismului violent. Ne pot ajuta astfel de biografii să înțelegem mai bine istoria, dar și evenimentele de astăzi?

Corina Giurgia: Astfel de biografii ne pot arăta o față sinceră a istoriei, ne pot dezvălui personaje așa cum nu ne sunt prezentate în cărțile de istorie, de exemplu. Eu am descoperit o scriitură documentată, în care n-ai cum să nu recunoști jurnalistul Tatiana Niculescu, în care forța exemplelor vremurilor din trecut ne pot deschide ochii pentru vremurile noastre. Important este să depistăm pericolele unei istorii care-și ia mereu revanșa, a unei istorii care trebuie să-și dezvăluie personajele așa cum au fost, așa cum au violentat sau au ajutat societatea din jurul lor. 

Ascultați aici înregistrarea emisiunii din 04 noiembrie, în care invitată este Cristina Căpitănița, coordonatorul Librăriei Humanitas 

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *