full screen background image

IDEI și EFECTE/ Frumusețea va mântui lumea, de Ion Vianu (invitat: Mihai Pricopoaia, librar)

Distribuie

Ion Vianu – scrisul ca o terapie a vieții

Scriitorul și medicul psihiatru rămâne un frumos reper pentru ceea ce înseamnă memorialistică și eseuri depre viața cotidiană. Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri, este volumul care dovedește acest lucru și pune în valoare capacitatea autorului de a avea o viziune echilibrată despre oameni, despre istorie, despre puterea de a te opune barbarismului prin cultură.

Astăzi, discutăm despre acest volum cu un invitat special – Mihai Pricopoaia, librar în cadrul Grupului Librarium. 

Dragoș Preutescu: Scrisul lui Vianu e o formă de mântuire și de bucurie sufletească. Nu au fost mulți scriitorii care mi-au oferit această șansă, să iau parte la o terapie prin scris. A avea o percepție și o viziune asupra lumii este atât de complicat astăzi, încât reușești să îți pierzi de multe ori orientarea, dar prin ceea ce citești, poți reveni la o formă de echilibru, așa cum face de multe ori și Ion Vianu. Reprezintă omul partea frumoasă a vieții, în care trebuie să avem încredere în continuare?

 

Corina Giurgia: Omul este cea mai frumoasă parte a vieții, iar a-i oferi încrederea înseamnă a oferi credit umanității. Cred că ceea ce m-a marcat mai mult a fost felul în care Ion Vianu reușește să înțeleagă lumea noastră, să o accepte, ca mai apoi, cu o grație rar întâlnită, să ne-o redea prin scris. Nu este deloc ușor să exprimi prin scris cele mai brutale forme ale dezumanizării, să exprimi ceea ce de obicei rămâne fără drept de apel, să vezi umanitatea pierzând teren și tu, totuși, să mai crezi în Dostoievski și să repeți că „frumusețea va mântui lumea”. Iată doar un motiv pentru care Ion Vianu n-ar trebui să lipsească din biblioteca noastră.

Ascultați înregistrarea emisiunii aici:

 

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza