full screen background image

IDEI și EFECTE/ Humanitas ne propune „Evreii și cuvintele”, de Amos OZ și Fania OZ-Salzberger (AUDIO)

Distribuie
Astăzi am dialogat despre Evreii și cuvintele, de Amos Oz și Fania Oz-Salzberger. Volumul a apărut la Humanitas Fiction , în 2015. Colecția Humanitas Fiction este coordonată de Denisa Comănescu.
Ediția este susținută și recomandată de Librăria Humanitas Piața Unirii din Iași, prin HUMANITAS.
Dragoș Preutescu: Amos Oz și Fania Oz-Salzberger oferă, prin eseul Evreii și cuvintele, o imagine a evreilor detașată și laică, unde memoria textuală și dialogul generațional sunt cele care predomină pentru asigurarea continuității istorice. Cărțile cuprind texte pentru a căuta întrebări, pentru a da înțelesuri noi cuvintelor, pentru a crea o „genealogie a alfabetizării” (p. 33), pentru a cuprinde identitățile create de timp. Și cartea celor doi autori construiește o identitate a evreilor, contemporană, plină de „inteligență vulgară”. De aceea ne rămâne o întrebare, oare ce să alegem între iubire și admirație?
Corina Giurgia: Probabil, după ce citești cartea, răspunzi că alegi înțelepciunea. Înțelepciunea cu blândețe, cu grijă, ca cea din imaginea pe care tatăl și fiica ne-o prezintă: și anume cea în care mama duce pe umerii săi educația, printr-o abordare simplă: în timp ce gătește, la bucătărie, îl învață pe copil alfabetul. Ce poate fi mai frumos? Continuitatea este asigurată, deopotrivă, de dragoste și admirație, țin să cred că ambele sunt niște instructori de viață minunați.
Ascultați înregistrarea emisiunii din 20 ianuarie 2018, aici:
ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza