full screen background image

Idei și Efecte/ Ion Vianu și Irvin D. Yalom: „Amor intellectualis” și „Călătoria către sine”

Pentru această ediție am încercat să punem față în față doi psihoterapeuți: Ion Vianu și Irvin D. Yalom. Două personalități care prin autobiografiile lor, Amor intellectualis și Călătoria către sine, ne povestesc cum s-au format intelectual, cum și-au scris cărțile și ce au învățat de la viață. 

Dragoș Preutescu: Psihoterapia existențială reprezintă aria de activitate unde, atât Ion Vianu, cât și Irvin Yalom, au încercat să îmbine filozofia, literatura și tehnicile psihoterapeutice pentru a lucra cu oamenii, tocmai acolo unde viața nu mai avea un sens. Reprezintă autobiografiile celor doi un reper de înțelegere a vieții?

Corina Giurgia: Întotdeauna am apreciat această zonă a cercetării sufletului, care merge în adâncurile amintirilor, în adâncurile evenimentelor care marchează un om. Experiența amintirii pune ceva la temelia personalității noastre, fără îndoială. Cura de amintire, cura de hrănire cu ceea ce te-a speriat sau te-a uimit în viață, mi se pare că fac diferența. Îmi place că ambii autori merge pe calea lecuirii prin cunoașterea de sine. Până la urmă, este o filozofie a vieții, o filozofie de viață, prin care, poate ajungem să tindem (și) spre fericire.

 

„Amor intellectualis” sau romanul unei educații

 

Amor intellectualis, de Ion Vianu este, așa cum bine putem remarca, după o scurtă lectură (chiar), romanul unei educații. Amor intellectualis este ca un fel de autoanaliză psihiatrică, este un roman formator, povestea prin care îl vedem pe adolsecentul Ion Vianu, până la sfârșitul cărții ajungând la 26 de ani. Citim capitole în care îl întâlnim pe „marele T.”, fiind reprezentat de tatăl Tudor Vianu.

 

Toate întâlnirile cu prietenii vremurilor, toate corespondențele cu aceștia, apar ca fiind marcante pe viață, apar ca definitive în recunoașterea de mai târziu a vieții, valorilor și relațiilor dintre oameni.

 

Vedem imagini-portret în roman, legați de Tudor Vianu (tatăl) prin amor intellectualis magistri. Dispariția unei generații, acesta este punctul central aproape final al romanului; a unei generații pline de valori și repere morale, intelectuale.

Găsiți romanul Amor intellectualis pe site-ul Polirom, aici.

 

„Călătoria către sine” sau memoriile unui psihoterapeut

Călătoria către sine, de Irvin D. Yalom, reprezintă un volum autobiografic, cu memoriile unui psihoterapeut.

 

Despre volum, prin cuvintele autorului:

,,Sunt un începător al vârstei de optzeci și cinci de ani. Uneori accept ideea că bătrânețea ar trebui să fie un timp de odihnă, liniște și reflectare împăcată. Totodată, știu că încă mai există sentimente turbulente din tinerețea mea care continuă să amenințe că vor ieși la suprafață imediat ce încetinesc ritmul. Am citat mai devreme cuvintele lui Dickens: „Întrucât, apropiindu‑mă de‑acum tot mai mult de sfârșit, mă deplasez într‑un cerc tot mai aproape de început.“ Sunt cuvinte care mă bântuie. Simt tot mai mult forțele care mă trag înapoi spre începuturile mele.”

 

Găsiți cartea pe site-ul editurii Vellant, aici.

Ascultați înregistrarea emisiunii dedicate cărților, din 16 decembrie, aici:
ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *