full screen background image

Idei și Efecte: Vieți la superlativ: Haruki Murakami și Bruce Springsteen

Două biografii în oglindă – Murakami și Springsteen

Born to run și Meseria de romancier sunt două înfățișări ale unor foarte cunoscute personalități, Bruce Springsteen și Haruki Murakami. Am îndrăznit să povestim despre cei doi, prin viața pe care ei o pun între paginile acestor cărți. Muzică și literatură, două dimensiuni ale existenței noastre, pe care le putem descoperi și mai mult prin lecturarea propunerilor făcute în această ediție a emisiunii Idei și efecte.

 

Dragoș Preutescu: Haruki Murakami face o sinceră și destinsă descriere a lumii romancierilor, a celor care devin meseriași în scris, sau a celor care găsesc o bucurie prin scris. Până și pe acest celebru autor japonez, atât muzica, cât și scrisul l-au introdus în lumea pe care a trebuit să o trăiască și a fost nevoit să o cunoască. De ce muzica și literatura rămân mărturii ale lumii în care trăim? Ce ne spun aceste vaste domenii despre oameni și viață?

Corina Giurgia: Viețile celor doi se arată în toată splendoarea povestirii în cele două volume, amebele apărute la Polirom. Autobiografia este grea, general vorbind, iar pentru a te elibera, de multe ori, mă gândesc, ai nevoie să te eliberezi prin scris. Ceea ce fac ei este o eliberare, dar una care poate inspira, una care, la un moment dat, ne privește pe toți, oameni simpli sau staruri.

Muzica și literatura rămân mărturii ale vremii, pentru că ele sunt ca o hartă a trăirii vremurilor, rămânând, poate mult mai prețioase decât istoria și faptele de pe axa cronologică a timpului. Ele sunt viață, poate de aceea vorbesc, alături de pictură, de exemplu, despre marile povești, despre mariledureri și, mai ales, despre marile iubiri, care opresc și pornesc războaiele lumii.

Ascultați înregistrarea emisiunii aici:

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *