full screen background image

IDEI ŞI EFECTE|Modernism, avangardă, decadență, kitsch, postmodernism şi lumea în care trăim

Distribuie

Matei Călinescu și recunoașterea „fețelor modernității”

Câți dintre noi s-ar gândi că termeni precum avangardă, kitsch sau decadență pot fi „fețe” ale conceptului de modernitate? Sau cine s-ar gândi că fiecare dintre noi trăiește, chiar și astăzi, una dintre aceste „fețe”? Matei Călinescu propune o incursiune în „fețele modernității”, iar volumul este o reeditare aniversară, apărut la Polirom în 2017. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la apariţia primei versiuni a acestei cărţi de referinţă, iar Editura Polirom o readuce în atenţia filologilor şi a publicului interesat o versiune cartonată, în traducerea Tatianei Pătrulescu şi a lui Radu Ţurcanu. – Editura Polirom

Cinci fețe ale modernității. Modernism, avangardă, decadență, kitsch, postmodernism este o operă ce vine în ajutorul celor care vor să recunoască modernitatea în istorie, în literatură, în artă, în politică.

Dragoș Preutescu: Așa cum ne spune Matei Călinescu încă de la începutul lucrării Cinci fețe ale modernității. Modernism, avangardă, decadență, kitsch, postmodernism, conceptul de modernitate este „o conștiință a timpului istoric”. Poate fi acest concept și o conștiință a timpului prezent, dacă este să ne gândim doar la două dintre fețele modernității, decadență și kitsch?

Corina Giurgia: Timpul prezent poate fi descris prin acest concept, poate fi înţeles prin acesta, dar mai ales, poate fi acceptat astfel, referindu-ne la kitsch, la alterarea gustului pentru frumos sau la decadenţă şi lux inutil. Îmi place că autorul pune în discuţie modernitatea cu toate feţele ei, dar aduce sub lumina reflectorului şi tradiţia, în raport cu care vedem sau trebuie să vedem modernitatea. Se pare că introducerea termenului modernitate salvează o perioadă de interpunere a vechiului cu noul, până se stabilieşte poate, o tradiţie a modernităţii, de ce nu?

ASCULTAȚI EMISIUNEA AICI:

 

DESPRE CARTE| ÎN PRESĂ

Un studiu erudit, lucid, inteligent şi original, acoperind ca spaţiu cea mai mare parte a Europei şi mergînd în timp de la introducerea cuvîntului modernus în latina medievală pînă la postmodernismul de azi. (Notes and Queries)

DESPRE AUTOR| EDITURA POLIROM

Matei Călinescu (1934-2009) a fost profesor emerit de literatură comparată la Indiana University din Bloomington, Statele Unite.

Pînă la plecarea din România, în 1973, a publicat mai multe volume de critică literară (Titanul şi geniul în poezia lui Eminescu, 1964; Aspecte literare, 1965; Eseuri critice, 1967; Eseuri despre literatura modernă, 1970; Clasicismul european, 1971; Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangardă, 1972; Fragmentarium, 1973), poezie (Semn, 1968; Versuri, 1970; Umbre de apă, 1972) şi un scurt roman (Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter, 1969), pentru care a primit Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor. În Statele Unite a publicat Faces of Modernity: Avant-Garde, Decadence, Kitsch (1977), Five Faces of Modernity: Modernism, Avant-Garde, Decadence, Kitsch, Postmodernism (ediţie revăzută şi adăugită, 1987), Exploring Postmodernism (coeditor, 1988), Rereading (1993).

Dintre cărţile publicate în română după 1989 menţionăm Amintiri în dialog (împreună cu Ion Vianu; 1994), Despre Ioan P. Culianu şi Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflecţii (2002; Marele Premiu al ASPRO), Mateiu I. Caragiale: recitiri (2003), Portretul lui M (2003), Tu: elegii şi invenţii (2004), Un fel de jurnal (1973-1981) (2005).

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza