full screen background image

În județul Iași, vor fi înfiinţate două magistrale pentru distribuţia gazelor naturale

Doi directori din cadrul Societăţii Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz”, Ion Tătaru- Departamentul de Dezvoltare şi Mihai Leontin Leahu- Departamentul Proiectare şi Cercetare, vor avea, astăzi, o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, în vederea stabilirii ultimelor detalii privitoare la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale care să deservească 19 unități administrativ teritoriale.

Primul pas a fost realizat, primăriile aflate pe traseele magistralelor înfiinţând deja asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI), pentru a putea astfel să întocmească studii de fezabilitate, să le avizeze și să concesioneze sistemele de distribuție.

Conform unei analize a Transgaz, în județul Iași este necesară construirea a două magistrale de transport. Prima are în vedere ruta Mogoșești- Comarna- Cozmești, iar cealaltă va deservi traseul Dumești-Andrieșeni, lungimea totală a acestora fiind de 80 de km.

În acest sens, la nivelul județului sunt în acest moment două ADI: pentru zona de sud-est și pentru zona de nord-est. Din asociația sud-est fac parte comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Răducăneni, Gorban, Moșna, Cozmești, Dolhești și Ciortești, în timp ce comunele Movileni, Țigănași, Gropnița, Probota, Trifești, Andrieșeni, Plugari și Bivolari formează asociația nord-est.

Aşa cum am anunţat anterior, un nou proiect major pentru judeţul Iaşi prinde contur. Mă voi întâlni mâine cu reprezentanţii Transgaz pentru fixarea ultimelor detalii în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale care să deservească 19 unități administrativ teritoriale. Locuitorii judeţului Iaşi vor beneficia în curând de gaze naturale. Acest fapt va reprezenta un nou pas spre modernizarea şi dezvoltarea comunităţii noastre. Acestea sunt lucurile care rămân în urma unei perioade de administraţie locală, şi nu cancanurile sau gâlceava politică“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa.

De asemenea, a fost deblocată şi magistrala de gaz Vaslui-Iaşi, a doua magistrală de aprovizionare a Iaşului, care va deveni în curând funcţională.

Proiectul va fi finanțat de Guvernul României prin Programul Național de Dezvoltare Locală 3 și cu fonduri europene. Lucrarea va fi realizată de Transgaz, costul unui kilometru de conductă fiind între 800 de mii şi 1 milion de euro.

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *