full screen background image

Învățăturile lui Daum

De când a preluat naționala României, Christoph Daum a fost ținta a numeroase critici venite din toate direcțiile. Oamenii de fotbal au fost în linia întâi a frontului de atac, iar rezultatele modeste obținute de Tricolori până acum în preliminariile Campionatului Mondial le-au dat și mai mult apă la moară. Tehnicianul german a preluat cu eleganță aceste atacuri și a încercat să ofere de fiecare dată replici elegante, asumându-și postura ingrată a selecționerului, în capul căruia trebuie să se spargă toate oalele.

Totuși, după ce naționala și-a încheiat programul din acest an, Daum a simțit nevoia să spună niște lucruri de substanță, pentru ca microbiștii să înțeleagă mai bine tabloul fotbalului românesc. Într-un interviu acordat site-ului lead.ro, neamțul încearcă să proiecteze fotbalul ca produs al societății în care se manifestă, iar România, din păcate, nu a făcut prea mult pentru acest segment, așa cum nu a făcut nici pentru altele mai importante.

„Fotbalul este un microcosmos al societății, iar problemele cu care ne confruntăm la fotbal sunt la fel și în societate. De aceea spun că trebuie să lucrăm la structuri mai bune pentru a stabiliza mai mult țara. Ceea ce se petrece azi în fotbalul românesc nu e ceva ce ține de evenimente de acum 3-4 luni, ci e consecința unui sistem vechi de 10-15 ani”, crede Daum.

Prin urmare, fotbalul nostru este greu să crească, atâta vreme cât societatea în ansamblul său rămâne la un nivel scăzut. Degeaba încercăm noi să vorbim de sisteme de joc sau de viteza de tranziție de la faza defensivă la cea ofensivă și invers, acestea sunt lucruri care te pot ajuta până la un anumit moment. Mai departe este vorba de infrastructură, de centre de copii și juniori, de competiții valoroase, de investiții și strategii pe termen mediu și lung. Din păcate, Daum spune că „nu văd nicio viziune, niciun ajutor, doar se distruge imaginea fotbalului românesc”. Fostul tehnician al lui Stuttgart, echipă cu care a câștigat titlul în Bundesliga, nu este însă genul care să se dea bătut așa de ușor, ci încearcă să-i mobilizeze pe toți cei cu care intră în contact, să facă mai mult pentru fotbalul din România. „Mereu spun că trebuie să te ridici de la pământ de fiecare dată când cazi la pământ”, este deviza sa.

Naționala României ocupă în momentul de față locul 4 în Grupa E din preliminariile Campionatului Mondial, având un handicap de cinci puncte față de liderul Polonia și o cotă de 8/1 să termine pe primul loc, potrivit ofertei de pariuri sportive a bookmakerului bet365. Desigur, misiunea lui Daum de a-i duce pe Tricolori la turneul final din Rusia, care va avea loc în 2018, pare una extrem de grea în momentul de față. Antrenorul german păstrează însă o doză importantă de optimism, lucru care l-a caracterizat în toată cariera, mai ales atunci când a avut probleme mari atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Poate n-ar fi rău să-i dăm credit în continuare, nu atât pentru o calificare miraculoasă, cât pentru a pune umărul la însănătoșirea fotbalului românesc.

Foto: www.flickr.com

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *