full screen background image

La Est de Vest, 20 aprilie. Invitat: Alexandru Muraru

În cadrul ediției e astăzi a emisiunii La Est de Vest, prof. univ. dr. Doru Tompea a discutat cu invitatul său, prof. univ. Alexandru Muraru, cercetător științific la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre Centenarul Marii Unirii. Invitatul ediției a subliniat faptul că România a pierdut șansa unui proiect Centenar adevărat.

Prof. Univ. Dr. Doru Tompea și invitatul său au dezbătut și problemele de la nivelul Uniunii Europene: ce urmează pentru țările angrenate în UE, care sunt planurile marilor puteri, dar și care sunt șansele ca președintele Klaus Iohannis să dețină în viitorul apropiat un post important în Comisia Europeană.

”Faptul că informația a apărut pe unele canale credibile, arată că nu este doar un joc de imagine. Avem precedentul Poloniei, unde fostul prim ministru Donald Tusk este deja la al doilea mandat de președinte al Consiliului European, în condițiile în care nu a mai fost susținut de propriul stat. Premierul Olandei este un contracandidat puternic, un om ce se aseamănă cu noii lideri europeni, cum ar fi Macron și care vor să își pună amprenta pe ceea ce vrea să fie Uniunea Europeană în următorii 10-15 ani”, a declarat Alexandru Muraru, analist politic.

”Cei doi au comentat și întâlnirile din ultima perioadă dintre Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron. ”Până în iunie vom lua măsuri importante pentru viitorul Europei. Asta este fraza care zguduie Europa în ultimele zile. Întâlnirea de ieri a fost simbolică. Cei doi lideri s-au întâlnit pe șantierul noului castel din Berlin, o locație cu o puternică valoare simbolică, Potrivit celor doi, Europa este un șantier deschis și sigur că acest discurs a plecat de la această convingere, că există un naționalism puternic în Europa și e timpul ca această amenințare să fie înfruntată acum pentru binele Europei”, a adăugat Alexandru Muraru.

De asemenea, în cadrul emisiunii au fost dezbătute alegerile care vor avea loc în Republica Moldova, în acest an. ”Există acest cuplu toxic Plahotniuc – Dodon, partidul Maiei Sandu, dar și implicarea României, prin PMP și Traian Băsescu. Consider că România complică și mai mult situația din Republica Moldova”, a spus invitatul din această ediție a emisiunii La Est de Vest.

Întreaga emisiune poate fi urmărită:

 

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *