full screen background image

Legea care duce radiourile locale în faliment. Deputat Bogdan Gheorghiu: ”Este o lipsă de transparență crasă”

Distribuie

Marți, 5 decembrie, a avut loc o ședință a Comisiei pentru Cultură și Relații cu Mass Media la care au participat atât organismele de colectare a drepturilor de autor, dar și reprezentanți ai asociațiilor radiourilor locale din România. Conform statisticilor, doar în ultimii doi ani, peste 10 radiouri locale au fost închise din cauza proceselor deschise și câștigate de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM).

În prezent, utilizatorii radiodifuzori datorează, conform Legii nr.8/1996, remunerații către titularii drepturilor de autor. Reglementările din respectiva lege sunt acordate cu reglementările internaționale și europene care protejează autorii și le conferă acestora dreptul la o remunerație echitabilă. Metodologia publicată și rămasă încă în vigoare a stabilit că radiourile trebuie să plătească o minimă de 500 e/trimestru la UPFR și CREDIDAM și 2400 de lei la UCMR-ADA.

Comisia a stabilit în acel moment o minimă de 2.400 de lei/ trimestru pentru un post de radio. ”Această prevedere nu avea și nu are o bază legală expresă în Legea nr. 8/1996, iar părțile care nu participaseră la negociere, cum ar fi micile stații locale independente, nu au avut niciun drept de a o contesta în instanță. Deși, din punctul nostru de vedere, această minimă era și este o clauză abuzivă, ea a fost totuși, o vreme suportabilă. Aceasta întrucât în 2007 piața de publicitate radio era într-o creștere consistentă”, se arată într-un document adresat CNA, semnat de Mihai Laza, președintele Asociației Radiourilor Locale din România.

Comisia desemnată în 2010 pentru a stabili metodologia și remunerațiile datorate a avut aceeași componență a părții utilizatorilor (principalele radiouri comerciale, radioul public, asociația reprezentativă a radiourilor naționale), cealaltă parte fiind reprezentată de organismele de gestiune UPFR și CREDIDAM. În urma negocierilor, nu s-a ajuns la nicio înțelegere, iar apoi a fost declanșată procedura de arbitraj. Hotărârea Curții de Apel București a stabilit că utilizatorii datorează un procent de 3% cumulat datorat interpreților și producătorilor. S-a ajuns astfel ca radiodifuzorii locale să plătească 500 de euro/ trimestru către UPFR și CREDIDAM și alți 500 de euro către alte OGC-uri. Între timp, această situație a fost corectată printr-o decizie judecătorească.

Radiourile locale intră pe rând în faliment

Aceste taxe au început în timp să afecteze bugetele stațiilor mici. În prezent, remunerațiile procentuale sunt destinate acelor entități media care au un venit lunar de cel puțin 20.000 de lei, dar din ultimele statistici, venitul mediu al unei stații locale dintr-un oraș de dimensiuni medii/mari nu depășește suma de 9.000 de lei lunar. În aceste condiții, remunerațiile datorate către organismele de gestiune colectivă ajung la aproximativ 20% din cifra de afaceri a radioului respectiv.

Radio Viva FM a aflat de la deputatul Bogdan Gheorghiu cum au decurs lucrurile în ședința desfășurată ieri la Parlament.

Deputat Bogdan Gheorghiu, membru în COMISIA DE CULTURĂ ȘI MEDIA:

CREDIDAM este o asociație non-profit, înființată în 1996. Scopul ei este de a colecta și repartiza banii cuveniți artiștilor interpreți români și străini, bani proveniți din difuzarea înregistrărilor comerciale, între altii, de posturile TV si radio, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante și organizatori de evenimente. 

Întreaga declarație a deputatului Bogdan Gheorghiu: 

Asociația Radiourilor Locale din România cere, astfel, printr-un document oficial, implicarea Consiliului Național al Audiovizualului, care ”trebuie să joace rolul unui moderator imparțial, care poate judeca obiectiv situația descrisă și poate, prin membrii săi, să întreprindă demersuri eficiente atât pentru titularii drepturilor de autor cât și pentru radiodifuzorii utilizatori ai operelor și fonogramelor purtătoare de drepturi”. 

 

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *